Tillståndet försämrat för cancersjuk Fleming

HOCKEY

”Han får svårare och svårare att kommunicera”

Wayne Fleming.

Wayne Fleming var en stor profil i hockey-Sverige när han tränade Leksand i början av 1990-talet och räddade Brynäs i kvalserien 2005.

Efter att ha drabbats av cancer förra våren har hans tillstånd försämrats.

Wayne Fleming, 62, drabbades av en hjärnblödning våren 2011.

Då var han assisterande tränare för Tampa Bay, men tvingades ta time-out från sitt uppdrag.

Hans förre agent Gunnar Svensson berättar:

– Han var fullt frisk och jobbade för fullt. Sedan fick han lite huvudvärk, sånt där man nonchalerar. Det gick nån vecka, han pratade med klubbläkaren som gjorde en snabbundersökning. Han skickades på röntgen och då konstaterade de att han fått hjärnblödning. Det som förvärrade var att någon form av cancer hade satt sig på hjärnan.

Sjukskrevs

Wayne Fleming har varit sjukskriven från tränarjobbet i Tampa och genomgått behandlingar på flera kliniker runt om i USA. Nu har hans tillstånd försämrats. Gunnar Svensson får kontinuerliga uppdateringar från förre kanadensiske förbundskaptenen Dave King, som är barndomsvän med Fleming.

– Det är illa, det är riktigt illa. Wayne är hemma i Calgary, sängliggande. Han får svårare och svårare att kommunicera. Han är ganska klar i hjärnan, men behandlingen har inte bromsat i den omfattning som läkarna hoppats, säger Gunnar Svensson till Sportbladet.

Räddade Brynäs

Wayne Fleming tog över Leksand 1992. Han basade för laget i två säsonger. 2005 gjorde han ett inhopp i Brynäs och räddade laget i kvalserien.

– Jag känner Wayne sedan mitten av 80-talet då han var föreläsare på tränarkurser. Sedan värvade Olle Öst honom till Leksand.

I NHL har Wayne Fleming varit assisterande coach i New York Islanders, Phoenix, Philadelphia, Calgary, Edmonton och senast i Tampa Bay. Han har även tränat klubbar i Ryssland, Schweiz och Tyskland.

– Han är en fajter. Det är det som gjort att han fortfarande är vid liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL