”Toronto och Quebec får nya NHL-klubbar”

Spelarfackets förre boss: ”Känslan är väldigt stark”

NHL kan snart stå inför en ny expansion.

Enligt Paul Kelly, spelarfackets förre bas, vill ligan grunda nya lag i Toronto och Quebec.

– Jag har diskuterat det här med flera klubbägare, ligacheferna och många spelare, säger han.

Lockouten är över och världens bästa ishockeyliga är i full gång igen.

Det nya kollektivavtalet förde med sig en hel del förändringar – och snart kan fler, stora nyheter i NHL vara på gång.

Paul Kelly, spelarfacket NHLPA:s före detta chef, hävdar att ligan diskuterar en expansion från 30 till 32 klubbar.

Enligt Kelly är siktet framför allt inställt på Toronto, som redan har ett NHL-lag, och Quebec, som tappade sitt till Colorado 1995.

De nya klubbarna skulle kunna göra inträde så snart som inom två till tre år.

– De (NHL:s ledning) kommer inte att vänta till slutet av kollektivavtalet, när det bli diskussioner och förhandlingar igen. En expansion till 32 lag skulle balansera en omstrukturering av ligan (åtta lag i fyra konferenser, reds. anm.) och öka intäkterna. Det skulle ge 80–100 miljoner dollar ytterligare in i NHL-kakan, säger Kelly till CBS Sports.

”Diskuterat med flera...”

I går blev det klart att en arena med kapacitet för 20 000 åskådare i Toronto-förorten Markham ska byggas med skattebetalarnas pengar. Det väntas bli hemmaarena för det ena laget i NHL-expansionen.

– Jag har diskuterat det här med flera klubbägare, ligacheferna och många spelare. Känslan att det kommer att grundas ett nytt NHL-lag i Toronto-området är för mig väldigt stark, säger Kelly och hävdar samtidigt att ligan ser hockeytokiga Quebec som en ”outnyttjad del”.

NHL:s viceboss Bill Daly, som inte är känd för att läcka hemligheter, dementerar dock uppgifterna om att en expansion är på gång.

– I den mån vi diskuterade med Paul om en expansion handlade det mer om vårt regelverk och hur de skulle tillämpas vid en utökning eller flytt av befintliga lag. Vi har aldrig haft konkreta diskussioner om en expansion  eller ”en plan” för en sådan, för det har ladrig funnits någon, slår Daly fast i ett mejl till CBS Sports.

Förutom Toronto och Quebec har bland annat Seattle, Kansas City och Hamilton nämnts som tänkbara NHL-städer i framtiden. Senast ligan utökades var vid millennieskiftet, då Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild grundades.

Paul Kelly var bas för spelarfacket 2007–2009.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN