Skellefteå uppe på slutspelsplats igen

HOCKEY

Besegrade Linköping i en tuff historia

Gåtan Linköping förblir olöst.

Mot Skellefteå blev det tredje raka förlusten efter 1–3.

På de tre senaste matcherna har stjärnlaget släppt in totalt 17 mål.

– Det är oroväckande. Vet inte vad det beror på men hela laget är i en rejäl uppförsbacke, sade tränaren Gunnar Persson.

Efter utskåpningarna i de båda senaste matcherna mot Malmö (3–8) och Modo (1–6) var taktiken klar inför matchen mot Skellefteå. Linköping skulle spela enkelt och inte krångla till det.

– Och så börjar vi direkt att göra det svårt för oss. Det verkar som om vi inte har nog tålamod, sade Persson.

Skellefteå inledde aggressivt, var betydligt rappare än Linköping, som var trögt och verkade märkta mentalt av sina stora förluster på sistone. Skellefteåspelarna kom ofta fram väldigt enkelt, som när Markku Tähtinen direkt från utvisningsbåset snurrade upp Linköpingsbacken Magnus Johansson innan han lirkade in 1–0.

Ett mål till i baken i den första perioden genom Fredrik Krekula var ett billigt facit för Linköping som ibland var rejält utspelat.

– Vi spelade precis som vi bestämt. Gick fram i rätt lägen och tätade till i mittzonen, sade Skellefteås Anders Söderberg, banans kanske bäste spelare.

Linköping skaffade sig kontakt i målprotokollet när Andreas Holmqvist hittade en omarkerad Joakim Eriksson vid bortre stolpen.

Men när Magnus Wernblom i början av slutperioden slog in 3–1 var det hela klart. Skellefteå, för dagen i likadana tröjor som när laget vann SM-guld för snart 30 år sedan, jobbade intensivt och lät aldrig Linköping komma igång med sitt spel.

– Vi kom ju inte ens över röda linjen, konstaterade en bekymrad Gunnar Persson.

Kollegan i Skellefteå, Per-Erik Johnsson, kunde glädja sig åt tre nya viktiga poäng och att hans lag nu klättrade upp över slutspelsstrecket igen. Men mest nöjd var han över lagets insats i den tredje perioden.

– Helt lysande. Ett makalöst jobb av de här pojkarna, sade han.

Men segern kan ha blivit en dyrköpt historia för hans lag. Andrej Nedorost blev axelskadad och fick utgå. Samma öde drabbade Kari Haakana som crosscheckades av Sami Torkki. Linköpingsspelaren fick matchstraff och gick med det upp på andra plats i utvisningsligan.

Men det har förstås Linköping ingen glädje av.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM