Homo-attack på Sudden i ”Hockeykväll”

HOCKEY

Peter Jihde på SVT: Vi ber om ursäkt

Mitt under SVT:s ”Hockeykväll” i går kväll antydde finske hockeykrönikören Kaj Kunnas att svenska ishockeyspelare är bögar.

Han mimade ordet ”homosexuell” i samband med Mats Sundins namn.

Sent i natt bad SVT om ursäkt.

– Vi vill be om ursäkt om denna del av kvällens sändning väckt anstöt, skriver programledaren och profilen Peter Jihde på hemsidan.

Foto: Kaj Kunnas.

Kaj Kunnas, finsk hockeykännare och från och med i höstas ny expert i SVT:s ”Hockeykväll” som sänds varje måndag, ombads under ett inslag i går kväll att kommentera vilka svenska spelare som den finska hockeypubliken har bäst relation till.

Han nämnde Jörgen Jönsson och Mikael Renberg i elitserien – men gick snabbt över till NHL. där de stora, svenska stjärnorna finns.

Efter att han nämnt Mats Sundin som en av de största mimade han ordet ”homosexuell” och syftade på att delar av den finska hockeypubliken har den synen på svenska spelare.

– Själv noterade jag inte ordvalet under sändning, eftersom jag hade blicken in i en kamera, men då jag förstod vad som hade skett ringde jag omedelbart till Kaj och frågade vad han menade, skriver

Peter Jihde på SVT:s hemsida.

Kaj Kunnas, Peter Jihde och redaktionen för ”Hockeykväll” ber nu om ursäkt och de betonar att de kraftig tar avstånd från hets mot homosexuella.

På inslaget som nu ligger ute på SVT:s sajt är Kim Kunnas kommentarer om de svenska NHL-spelarna bortklippt.

Ursäkten på SVT:s sajt – ord för ord