Linköping nollade Skellefteå

HOCKEY

– tog åttonde raka hemmasegern

Linköping nollade Skellefteå - och förlängde sviten till åtta raka hemmasegrar.

4–0 kunde ha varit det dubbla, om det inte vore för Andreas Hadelöv.

– Så här utspelade har vi inte blivit tidigare, erkänner målvakten.

Linköping har gått fram som en ångvält i Cloetta Center den här säsongen och verkar för tillfället oslagbart hemma. Motståndarna har åkt på stryk på löpande band, men det här var första gången östgötarna höll nollan. Och det var andremålvakten Jonas Fransson som lyckades motta samtliga 21 skott.

– Alltid lika skönt när man lyckas, det här betyder mycket för självförtroendet, säger den för kvällen hundraprocentige burväktaren.

Efter en tung inledning har Linköping klättrat upp till andra plats – trots att man bara har en enda vinst på bortaplan.

– Om det går för långt finns risken att vi blir ängsliga borta, men även om vi fått stryk fem av sex matcher är det ingen fara så här långt. Jag tycker vi har varit nära flera gånger och snart lossnar det, menar Fransson.

Obarmhärtig lektion

Skellefteå hade aldrig tidigare spelat i Cloetta Center, nykomling i elitserien som man är. Och laget gör nog bäst i att försöka glömma sin premiär i arenan. Den sensationella tabellsexan fick sig nämligen en obarmhärtig lektion från ligans bästa hemmagäng.

Utan Andreas Hadelövs landslagsmässiga målvaktsspel kunde det ha blivit en riktigt pinsam historia för gästerna.

– Vi måste kunna ställa betydligt högre krav på oss själva än så här, tycker Hadelöv.

Visst är Linköping jobbiga att möta med sin snabba skridskoåkning, men det här är ändå under acceptabel nivå, kritiserar tränaren Per-Erik Johnsson.

Efter två perioder hade östgötarna 33–11 i skottstatistik - och bland många parader av högsta klass räddade Hadelöv två straffar i den andra perioden.

Varken Johan Lindström eller Ulf Söderström lyckades överlista honom helt fria från mitten.

Men det spelade ingen större roll för Linköping, som redan hade avgjort matchen. Den enda frågan var egentligen hur stora siffrorna skulle bli.

– Så här utspelade har vi inte blivit någon gång tidigare. Vi var långt från normal standard, samtidigt som de rörde runt rejält med finurliga spelare, suckar Hadelöv.

Skellefteå förmådde inte ens göra mål i spel fem mot tre under två minuter - eller med en man mer i fem minuter när östgötarna drabbades av ett matchstraff i sista perioden.

Faktum är att Linköping skapade de två farligaste chanserna under den perioden, vilket säger allt. Matchstraffet på Patric Blomdahl i sista perioden drog ned på tempot - men de tre poängen var redan fixade.

– Om något lag ska slå oss i Cloetta Center måste de spela riktigt bra, hälsar Jonas Fransson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM