Bråket om Leif Boork

HOCKEY

Specialmöte denna vecka: Wennerholm vs Wikegård

Efter två raka segrar ställde Boork över sju nyckelspelare till matchen mot SSK. Dessutom spelade Brendl och Hauthonen bara power play respektive box play. Går den laguttagningen att ifrågasätta?

Wennerholm: Självklart. Det var ett av de största misstag Boork gjort som coach – i klass med Canada Cup-finalen mot Kanada 1984 då hela laget skulle rotera och målvakterna byta plats efter halva matchen. Det slutade med fiasko. Laguttagningar har alltid varit ett av de mest debatterade ämnena inom sportjournalistiken. Anders Svensson eller Kim Källström i fotbollslandslaget? Rätt OS-trupp till Peking? Laguttagningar väcker alltid intresse.

Wikegård: Nej. Att ifrågasätta en laguttagning kan ingen utifrån göra, det blir bara korkat att göra det. Ingen utomstående vet exakt vilka motiv som ligger bakom tränarens beslut. Dessutom kan ingen säga vilka som är stjärnspelare och Brynäs har inte några stjärnor så det snacket blir också lite löjligt.

Efter förlusten mot Södertälje har Brynäs konsekvent matchat fyra fulla kedjor. Varför tror du att Leif Boork slutat spela med tre kedjor?

Wennerholm: Därför att han insåg att det inte höll att rotera på tre femmor och byta folk hela tiden. Det är en utmärkt idé inom knattehockeyn där den använts sedan länge för att alla ska få spela. Men i elitserien håller det inte. Dessutom blev de etablerade spelarna så förbannade att Boork var tvungen att backa.

Wikegård: Jag har faktiskt ingen aning. Men det är väl Leif och hans medhjälpare som gör en bedömning hur mycket istid varje enskild spelare ska få. Jag tror absolut inte att det är en konsekvens av det som hände i Södertälje, utan mer hur tränarna känner från vecka till vecka. Inget lag rullar egentligen på fyra kedjor, utan det är alltid vissa spelare som har betydligt mer istid än andra.

Energiläckage uppger Boork vara en huvudorsak till förlusterna på sistone. Ska inte ett lag som vill vara med och slåss om SM-guldet tåla den debatt som varit?

Wennerholm: Självklart. Boork är van vid hetare debatter än så, men har medvetet valt en helt annan strategi den här gången. En klassisk variant att skjuta på budbäraren, slå ifrån sig all egen skuld och få det att framstå som det är ”vi” emot världen. Ett beprövat idrottspsykologiskt knep. Han är inte korkad, Boork.

Wikegård: Jo, det tycker jag att de borde ha klarat bättre. Reaktionen blev större än väntat och där tror jag Brynäs helt enkelt inte var förberedda. En del experter – däribland jag själv – har tippat Brynäs som ett topplag, och det är möjligt att det vaggade in spelarna i någon falsk säkerhet. Men jag tycker att Brynäs ledning med klubbdirektören och sportchefen i spetsen har sagt bra saker i intervjuer och verkligen stått upp för Leif när det blåst som mest.

Vem är elitseriens bästa tränare just nu?

Wennerholm: Utan tvekan Perra Johnsson i Skellefteå. Brandmästaren som hoppade in i ett Färjestad i kris och gjorde dem till svenska mästare 2006. Han höll Skellefteå kvar i elitserien i fjol och laget är femma i tabellen just nu. Jag förstår inte varför Färjestad släppte honom. Och han är den totala motsatsen till Leif Boork. Perra skyller aldrig på någon annan än sig själv.

Wikegård: Just nu måste jag nog säga Hans Särkijärvi. Att vinna borta mot både Brynäs och Linköping med ett inte allt för märkvärdigt lag är imponerande. Djurgårdens tränarstab har verkligen fått ihop försvarsspelet på ett imponerande sätt.

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM