Från Per Ledin till... Nummer ett – Sportbladet har listan som alla vill vara med på

HOCKEY

Varsågoda, här får ni Elitseriens 25 största överraskningar så här långt

2. Daniel Larsson målvakt, Djurgården

Kommentar: Djurgården chansade och satsade på unga målvakter. Larsson visade att han är en riktigt bra målvakt. Fyra nollor på 19 matcher är riktigt bra. Och tänk på att grabben bara är 21 år. Landslagsdebuterar nästa vecka.

3. Martin Thörnberg forward, HV 71

Kommentar: River loss som en ångvält i elitserien. Jävlas och hamnar i fokus överallt. Fortsätter att bara bli bättre och bättre. Given i Tre Kronor och given i HV71:s förstakedja. En kommande NHL-export.

4. Ossi Väänänen back, Djurgården

Kommentar: Elitseriens viktigaste värvning. Tacklingskungen Ossi har lyft Djurgården från ett kvalserieträsk till att nu vara ett stabilt slutspelslag. Dyr som attan, visserligen, men så väl värd pengarna.

5. Jukka Voutilainen forward, HV 71

Kommentar: Målvakternas skräck. Skjuter alltid en centimeter under ribban. Snabbt, effektivt och med en klinisk precision. Elitseriens ruggigaste avslutare.

6. Jhonas Enroth målvakt, Södertälje

Kommentar: Södertälje har släppt in minst antal mål i elitserien. Tacka Enroth för det. Och så är han bara junior fortfarande och tjänar en fjärdedel av vad Ari Ahonen får i månaden, exempelvis.

7. Tony Mårtensson forward, Linköping

Kommentar: Öser in poäng och köper/säljer hästar. Mårtenssons två stora hobbys. Bäst är han på att göra poäng.

8. Hans Särkijärvi tränare, Djurgården

Kommentar: Har lyft Djurgården. Lugn och stabil, trots att han fått många spelare till laget med ”röd prislapp”.

9. Anders Bastiansen forward, Mora

Kommentar: Pavel Brendl borde skicka halva månadslönen i Brynäs till Bastiansen. Han är en krigare som underkastar sig jobbet utan puck. Grymt underskattad.

10. Fredrik Stillman sportchef, HV 71

Kommentar: Visst, han har en av elitseriens största pengasäckar att handla spelare för. Men att värva sex spelare utan att någon floppar är riktigt bra gjort.

11. Mattias Weinhandl, f, Linköping: Det är svårt för en spelare som Weinhandl att hamna på en sådan här lista. Alla förväntar sig succé.

12. Johan Davidsson, f, HV 71: Elitseriens trevligaste spelare. Elitseriens mest pålitliga spelare.

13. Dick Axelsson, f, Djurgården: Kommer från en sabbatssäsong där han stoppades från Dif. Nu har han visat vad han kan.

14. Kent Johansson, tränare, HV 71: Succé nu – eftersom HV 71 totalkrossar allt i elitserien. Men allt handlar om slutspelet.

15. Riku Hahl, f, Timrå: Grovjobbare, trodde många. Men kan spela hockey också och har blivit en av de mest pålitliga poänggörarna.

16. Jonas Nordquist, f, Frölunda: Försvann i AHL-träsket, kom tillbaka och blev förstecenter. Kommer dominera elitserien in på 2010-talet.

17. Björn Bjurling, mv, Södertälje: ”Bjudling” sa belackarna. Men Bjurling har stängt igen butiken och har bäst räddningsprocent.

18. Kristoffer Ottosson, f Dif: Var inte Ottosson slut? Nejdå. Ny kedja och nya lekkamrater i Anger och Axelsson. Ny succé.

19. Jarno Kultanen, b, Södertälje: Elitseriens mest anonyma spelare. Gör alltid jobbet och har grymt med istid.

20. Jan Sandström, b, Luleå: Spelade 31 minuter i tisdag. Det behövs inga fler kommentarer.

21. Jan Karlsson, tränare, Linköping: Personlig kris, tappat tre superbackar. Ändå håller Karlsson fast Linköping i toppen. Starkt.

22. Petri Pakaslahti, f, Södertälje: Vunnit flest tekningar i elitserien. Tvåvägscenter av klass.

23. Mika Pyörälä, f, Timrå: Visserligen en svindyr värvning. Men väl värd pengarna. Timrås bästa spelare under hösten.

24. Timmy Pettersson, b, Dif: Tråkig spelare. Men så stabilt. Slår aldrig några felpass – och då hamnar man på den här listan.

25. Per Ledin, f, HV 71: Har visat att han kan spela hockey – också. Grym vinnarskalle.

Sammanställning: Mats Wennerholm, Patrick Kipler, Tomas Ros och Hans Abrahamsson

Missa inte elitserie- bilagan i morgon! Där får ni reda på vem som toppar listan över höstens höjdare i elitserien!

ARTIKELN HANDLAR OM