Alla rekord kan ryka

HOCKEY

Regeländringarna har gett effekt – passa dig, Gretzky

Foto: mål - igen... De nya reglerna i NHL har gett effekt. Fråga Detroit, som snittar fem mål per match. Här kramas Henrik Zetterberg om efter sitt mål mot Calgary i natt. Detroit vann med 6–3 – efter nio svenska poäng.

DETROIT

Fortsätter den här säsongen som den börjat kan det bli en rekordvinter.

Allt kan ryka – till och med Gretzkys hittills oslagbara rekord.

Redan nu är målsnittet upp med nästan två mål per match.

NHL:s regeländringar har gett önskad effekt.

Målen rasar in och lördagsomgången hade två matcher som slutade 7–6, en tredje 8–1. Men det är inte rödlinjen eller mindre målvaktsskydd som haft störst effekt. Det är utan tvekan den större anfallszonen i kombination med nolltoleransen från domarna vad gäller hakningar, fasthållningar och interference som gett största ökningen i mål.

Kombinationen av mer yta och fler power play har gett fler mål.

Jag satt i Joe Louis Arena i Detroit i natt och såg samma sak hända som i de flesta andra matcher. Calgaryspelarna hängde inte med i första perioden, tog utvisningar och Detroit gjorde mål.

Det stod 3–0 redan efter en period och alla målen kom i power play. Det blev 6–3 till slut och fem av målen kom i numerärt överläge och ett femte då den utvisade spelaren (Andreas Lilja) precis klivit in på isen.

Anfallszonen har växt med 1,20 på längden och det har skapat utrymme i power play. Backarna får mer tid på blå och det finns öppningar för fler diagonalpass. Backarna kan inte heller stå och crosschecka motståndarna framför mål. Då åker de ut direkt.

Det gör att målvakterna är skymda mycket mer än tidigare. Därför är det svårt att avgöra vad deras mindre benskydd haft för betydelse. Det är heller inte mätbart på samma sätt.

200? Knappast troligt

Att red line-offside försvunnit har förmodligen betytt minst. Med den nya krympta mittzonen spelar det ingen större roll.

Det blir mål av andra skäl. Massor av mål.

I den takt det börjat är det inte frågan om hur många som gör över 100 poäng. Det är dags att fråga sig om någon kan göra 200. En magisk gräns som bara Wayne Gretzky nått tidigare.

Några ligger redan på det snittet, men det är bara efter ett par, tre matcher.

Det är knappast troligt att någon når Gretzkys siffror. Men det är ändå en intressant tanke rent matematiskt.

Stjärnorna öser in poäng Henrik Zetterbergs fyra poäng (1+3) i natt var ingen tillfällighet. Det har också gjorts fler och fler mål i omgångarna och snittet är just nu på väg upp. Efter 37 spelade matcher låg det på 6,48, vilket är nästan två mål fler per match än senaste säsongen.

Men det är långt från 80-talets glädjesiffror då snittet låg uppåt åtta mål per match och som mest 8,03 säsongen 1981-82.

Det var då Gretzky härjade som värst och Edmonton var överlägsna i en liga som expanderat kraftigt och där många av de nya lagen var rena slagpåsarna i början.

Det var fler faktorer än han själv som bäddade för alla rekord.

Gretzky – inte så fantastisk

Gretzky var en fantastisk hockeyspelare, men inte s å fantastisk. Han verkade under en period då målsnittet i NHL var det absolut högsta någonsin och då målvakterna var mediokra jämfört med idag och hade benskydd som såg ut som två ob-tamponger på högkant. De var inte ens i närheten av dagens förminskade benskydd.

Försvarsspel existerade knappt och alla som sett Gretzkys egen dokumentär kan ju se hur han och Kurri kommer två mot en och två mot noll i vartannat anfall.

Jag misstänker att det var därifrån som Ulf Lundell fick idén till ”Öppna Landskap”.

Inte konstigt att Gretzky gjorde över 200 poäng. Skadad blev han inte heller eftersom ingen fick röra ”The Great One”. Hade Foppa haft samma ytor och samma allmänna amnesti, hade han säkerligen gjort över 200 poäng i 80-talets NHL.

Markus Näslund hade lika säkert gjort omkring 75 mål per säsong. Men nu verkar de äntligen fått chansen att konkurrera på gamla dar.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL