Yngre än Foppa i VM-debuten: "Nervöst - det kändes i magen"

HOCKEY

RIGA

Från läktaren till förstakedjan med barndomsidolen Henrik Zetterberg.

Verklighet för Nicklas Bäckström, 18 år. Nu kan VM-succén ta honom till NHL - redan i sommar.

- Visst är NHL-målet, men det är nog tidigt redan i år, säger Nicklas Bäckström.

Foto: MATS STRAND
RUFFIGT I RIGA Nicklas Bäckström fick en propp direkt efter första nedsläpp.

19.15 i Skonto Arena i Riga i går. Nedsläpp mellan Maxim Sushinsky och Henrik Zetterberg. Till höger om Henrik Zetterberg står Nicklas Bäckström, VM-debutant. Bäckström får en crosschecking från Danis Zaripov som ett välkomnande till de stora pojkarna.

Rekordlistan över de yngsta VM-svenskarna genom tiderna hade därmed ritats om. Ned med Peter Forsberg till andraplatsen och in med Nicklas Bäckström som etta med noteringen 18 år och sex månader.

Tog för sig mer och mer

- Jag fick veta på värmningen att jag skulle får spela. Det kändes lite i magen och jag blev nervös, säger den blyge och ödmjuke tonåringen från Gävle.

Matchen gick bra. I det första bytet lämnade han isen redan efter 34 sekunder - troligtvis för att han ville ha det första nervösa bytet avklarat.

Ju längre matchen led desto mer tog Bäckström för sig.

I den tredje perioden dirigerade han det svenska spelet i numerärt överläge - i en VM-match mot Ryssland.

Vem hade trott det i början av säsongen när Nicklas Bäckström spelade i Brynäs tredje- eller fjärdekedja.

Den snabba utvecklingen för Bäckström kan ge honom en plats bland de tre första i NHL-draften i Vancouver under midsommarhelgen.

Nu när NHL-cheferna ser att Bäckström spelar med Zetterberg i Tre Kronors förstakedja kommer de inte att tveka att försöka locka över honom redan i höst.

En mardröm för Brynäs som rankar Bäckström som förstecenter. Och en extra jobbig situation för Gävle-klubben eftersom den troligtvis även tappar förstemålvakten Johan Holmqvist till NHL.

"Jag spelar i Brynäs"

- Jag har sagt det tidigare och står fast vid att jag ska spela en till säsong i Brynäs, i alla fall som det ser ut nu. Det är nog det bästa för min utveckling, säger Bäckström.

Om han klarar av att stå emot locktonerna från NHL och ett kontrakt värt sju miljoner kronor plus några miljoner i olika bonusklausuler återstår att se.

I går fick Bäckström en försmak av NHL när han och Evgenij Malkin hade en liten privat schism.

Just den situationen ångrade Bäckström efteråt.

- Ja, jag skulle ha dragit honom i stället, säger han och ler.

Läs också:

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL