HV vann utan OS-spelarna

HOCKEY

Mårts: Jag är jättenöjd

Andreas Karlsson behåller formen även efter OS-uppehållet.

HV 71-stjärnan sänkte Färjestad med matchens enda mål - på övertid.

– Jag är jättenöjd, sade tränaren Per Mårts efter 1-0-segern i Karlstad.

Det märktes direkt att det var första elitseriematchen för lagen efter OS-uppehållet. Inte bara för att Färjestads guldhjälte Jörgen Jönsson hyllades före matchen utan också för spelet som bjöds.

Det var slarvigt och hafsigt. Rinkrostigt, kort sagt.

Men det var också kampfyllt och grinigt.

Färjestad och HV 71 spände musklerna inför slutspelet.

Mest imponerade målvakterna Daniel Henriksson och Erik Ersberg, som stod i lediga OS-spelaren Stefan Livs frånvaro. Även Jörgen Jönsson och Mika Hannula hade fått ledigt efter guldfirandet.

FBK-målvakten Henriksson var den som imponerade allra mest – men han fick till slut vika ner sig. Andreas Karlsson, den Värmlandsbördige HV-centern som leder poängligan, lyckades överlista Henriksson efter 2.01 av förlängningen. Framfusige och mycket duktige backen Ola Svanberg hittade Karlsson från en position bakom Färjestads mål och Henriksson hann aldrig täppa till luckan han lämnat.

– Två poäng är inte så dumt. Färjestad lockar fram det bästa ur oss när vi kommer hit och i dag fick vi verkligen kämpa för poängen, sade HV-tränaren Per Mårts.

Därmed har inte FBK lyckats vinna över HV 71 någon gång under den här säsongens fyra möten. Laget har nu lyckats ta åtminstone en poäng – men har bara lyckats göra tre mål på Jönköpingslaget totalt.

– Vi kände oss osäkra på vart vi stod före matchen men vi visste att vi skulle få en värdemätare. Vi hängde med skapligt i 60 minuter i alla fall, menade Färjestadstränaren Per-Erik Johnsson.

Färjestad hade greppet i första perioden men blev rejält tillbakapressat i den andra, bland annat vann HV71 skotten med 18–7. Men Daniel Henrikssons storspel hjälpte till att hålla siffrorna nere. Samtidigt var många av HV-spelarnas avslut väl tama.

– Även solen har sina fläckar, menade Mårts som mest var nöjd med att laget lyckades bryta den negativa trenden med många insläppta mål som de hade före OS.

Per-Erik Johnsson hyllade några få, med Daniel Henriksson i spetsen, men hade nog hoppats på ett avgörande när FBK fick spela fem minuter i numerärt överläge i den tredje perioden. Detta sedan Mattias Remstam fått matchstraff efter att ha tacklat Nikos Tselios blodig. Överlag var matchen grinig och båda lagens ledarstaber skällde på domaren Sören Persson, Lidköping, under matchen.

Efteråt konstaterade Per-Erik Johnsson bara kort:

– Jag tycker att spelarna höll i matchen bra där ute.

ARTIKELN HANDLAR OM