Orszagh visade vägen när Luleå slog Modo

HOCKEY

Kanske dyr, men Vladimir Orszagh visade att han kan ge Luleå valuta för pengarna när han gjorde debut på hemmaplan mot Modo på torsdagskvällen.

Slovaken gjorde viktiga 1–0 efter en vass individuell prestation som fick publiken att vråla av glädje.

Luleå vann till slut med 5–1.

Vladimir Orszagh såg att Modobacken Tobias Viklund hade svårt att få kontroll på pucken i egen zon i en situation i första perioden.

28-åringen, med 273 NHL-matcher bakom sig, rusade fram, snodde pucken, och gick ensam mot målvakten – som han lurade med ett par dragningar innan han sköt i nätet.

– Skönt att det blev mål. Det finns stora förväntningar på mig från klubben och fansen, och det var skönt att kunna visa att jag svarar upp mot dem här på hemmaplan, sade 28-åringen.

1–0 blev så småningom som sagt 5–1 till Luleå.

Mål av Renberg

– Det märktes att det var två lag som är rädda om poängen, och det blev lite försiktigt spel i början. Då är ju första målet extra viktigt, och när vi gör ett sånt här misstag blir det ju tungt, sade Harald Lückner, Modos tränare efteråt.

Bara tre minuter senare gjorde Mikael Renberg 2–0 genom ett överraskande skott direkt efter tekning av Jonas Nordquist.

Modo slet sedan tappert för att komma in i matchen igen, men mer än ett mål blev det inte för Ö-vikslaget.

Det gjordes av backen Hans Jonsson, som gjorde come back efter att ha varit skadad större delen av säsongen.

Modo hade svårt att komma in på Luleås mål, och skapade få verkligt vassa chanser, trots att Tero Leinonen i hemmalagets kasse släppte massor av farliga returer.

I slutperioden hade Modo fyra numerära överlägen, utan några klara målchanser, och befäste därmed sin position som elitseriens sämsta lag med en man mer på isen.

Mål av alla kedjorna

Luleås nya förstakedja Vladimir Orszagh, Mikael Renberg (med 661 NHL-matcher i bagaget) och Jonas Nordquist skapade farligheter varje gång den var på isen.

– Den här kedjan är en stark mix, tycker jag. Renberg är en hårt arbetande kille med massor av erfarenhet, och Jonas Nordquist har enorm hockeytalang och kan bli riktigt stor, sade Vladimir Orszagh.

Mycket positivt för Luleå var att alla fyra kedjorna gjorde mål under matchen.

I Modo var Andreas Salomonsson en av de bättre spelarna, tillsammans med målvakten Karol Krizan, som imponerade under första halvan av matchen.

Per Vallgårda/TT

ARTIKELN HANDLAR OM