HV71 vann svängig match

HOCKEY

2–0 blev 2–3 – som blev 5–3

Luleå vände 0–2 till 3–2, men HV71 ryckte upp sig rejält i tredje perioden och vände tillbaka till 5–3 och seger i lördagens elitseriemöte i ishockey.

– Vi fick verkligen krama ur det bästa ur oss för att vända på det här, sade HV-tränaren Pär Mårts.

HV71–Luleå var en match med flera ansikten. Först malde HV på bäst, därefter tog Luleå över med fart och fläkt, men till slut spelade sig HV ändå till tre poäng.

– Luleå bjöd upp bra, det var nyttigt att se att vi klarade av det här, sade Pär Mårts.

När Björn Melin sköt 2–0 i inledningen av andra perioden, och Lasse Jonsson strax därefter prickade stolpen, såg HV ut att gå mot seger. Men tack vare ett par HV-utvisningar kunde Luleå komma igen. I spel fem mot tre gjorde Jaroslav Obsut 2–1, och bara 16 sekunder senare sköt Pekka Saravo 2–2 i spel fem mot fyra.

Innan andra perioden var slut hade Vladimir Machulda gjort 3–2, och därmed hade Luleå vänt på matchen. I det läget kändes Luleå som givna segrare, HV var helt under isen ett tag.

– Efter vårt 3–2-mål förlorade vi matchen. Om man ska försvara en ledning mot ett lag som HV måste man fortsätta spela aggressivt och satsa framåt, men vi bara försvarade oss, sade Luleå-tränaren Slavomir Lener.

HV-tränaren Pär Mårts stuvade om i femmorna inför tredje perioden. Hemmalaget vaknade till igen, och Björn Melin gjorde sitt andra mål för dagen fint framspelad av Martin Thörnberg. Dessa två var tillsammans med Erik Andersson vassast framåt i HV, medan lagets mer namnkunniga forwards inte var särskilt kreativa.

HV dominerade sista perioden, och sex minuter före full tid satte Pelle Gustafsson 4–3.

– Vi sade inför tredje perioden att om vi kunde hålla tätt bakåt skulle vi vinna matchen. Det var kul att vi tvingades skärpa till oss allt vi kunde för att vinna matchen, sade Pär Mårts.

I ett skadedrabbat HV blev det mycket speltid för några av backarna, och det var de gamla vanliga som var bäst. Fredrik Olausson gör alltid mycket nytta med sitt lugn, och Pelle Gustafsson är på väg mot sin bästa säsong på länge. På lördagen var Gustafsson inne på fyra av HV:s mål framåt, och inget bakåt. Ett mål, en assist och några riktigt bra täckningar av skott i box play noterades Gustafsson för.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM