Mika Zibanejad uppe på Gretzky-siffror

Rangers knockade Tampa Bay i första matchen

Publicerad 2022-06-02

NEW YORK. Mika Zibanejad lyser ikapp med Manhattans gnistrande kvällssken just nu.

När New York Rangers i natt inledde sin konferensfinal mot Tampa med en något oväntad 6-2-knock stod han för nytt pang-pang-mål och ny assist – och blev den förste i ”Blueshirts” sedan Wayne Gretzky 1997 att nå 20 poäng i ett slutspel.

– Det är ju ett fint namn att bli förknippad med, men inget jag tänker på nu. Det enda som betyder något är att vi vinner, säger han till Sportbladet.

PLUS: Bjurmans tips: Så slutar NHL-semifinalerna


Nej, den östra konferensfinalen började inte riktigt som omvärlden hade föreställt sig.

Efter en jämn förstaperiod som helt logiskt slutade 1-1 tog Rangers över helt, gick upp i 4-2-ledning innan andra pausen och vann till slut med 6-2.

Förklaring?

Well, regerande mästarna var helt uppenbart lite rostiga efter det nio dagar långa uppehåll som följde på de fyra raka segrarna mot Florida, men Rangers stod samtidigt för en lysande insats.

– Ja, vi gjorde det vi skulle och höll oss till vårt spel, konstaterar Mika Zibanejad när vi talar med honom på Madison Square Garden efter slutsignalen.

– Det är enda sättet vi kan slå ett lag som Tampa, att spela på det sätt som tagit oss hit.

Glödhet på isen

Mika själv spann bara vidare på succén från Game 7 mot Carolina i tisdags natt, smällde in ytterligare ett av sina brutala direktskott i ett powerplay och slog dessutom den eminenta passningen till radarpartnern Chris Kreiders 1-0-mål.

Därmed är han – trean i poängligan – uppe i sammanlagt 21 poäng och det är alltså första gången en Rangers-spelare sprängt 20-poängsvallen i ett slutspel sedan självaste Wayne Gretzky gjorde det för 25 år sedan.

– Det är ju Gretzky och Brian Leetch som har nästan alla rekord i den här klubben, så gör man något sådant är det dem man kommer ikapp och det är förstås fina namn att bli förknippademed, fortsätter han.

– Men det är inget jag tänker på just nu. När jag avslutat karriären kan jag säkert uppskatta det på ett annat sätt, men för närvarande är det enda som betyder något att vi vinner.

Den närmaste omgivningen är desto mer imponerad.

– Mika är outstanding, han har varit vår ledare hela säsongen och gör ett fantastiskt jobb både i powerplay och i numerära underlägen, säger till exempel coachen Gerard Gallant.

Klivit fram som ledare

Unge tjecken Filip Chytil – som på kort tid vuxit ut till en av Rangers allra vassaste forwards och prickade in två mål i andraperioden i natt – håller med.

– Han är en stor ledare, han pushar oss alla att bli bättre och jag personligen lär mig hela tiden nya saker av Mika, säger han.

Med nattens seger har Rangers alltså skaffat sig 1-0-ledning i konferensfinalen, men de drar inte för stora växlar på det.

– Nej, vi har bara spelat en match, inget är avgjort. Vi måste ladda om och spela lika bra igen om ett par dygn, säger svensken som jagar ikapp Gretzky på Manhattan.

Rangers-jubel i natt.

New York Rangers - Tampa Bay Lightning: Alla matcher, datum, tv och tid

  • Torsdag 2 juni 02.00: NY Rangers-Tampa Bay 6–2
  • Lördag 4 juni 02.00: NY Rangers-Tampa Bay
  • Söndag 5 juni 21.00: Tampa Bay-NY Rangers
  • Onsdag 8 juni 02.00: Tampa Bay-NY Rangers
  • Ev torsdag 10 juni 02.00: NY Rangers-Tampa Bay
  • Ev söndag 12 juni 02.00: Tampa Bay-NY Rangers
  • Ev onsdag 15 juni 02.00: NY Rangers-Tampa Bay

Alla matcher sänds i Viaplay och Viasats kanaler.