Svenske talangen Mattias Norlinders svar får reportern att skratta

För mer än två år sedan draftades Mattias Norlinder av Montreal Canadiens.

Nu är han på plats i hockeystaden och i rampljuset.

Men språkkunskaperna, de får han jobba med.

När det för två år sedan blev dags för den årliga NHL-draften var det till slut kanadensiska Montreal Canadiens som tingade den svenska talangen, Mattias Norlinder.

Den 180 cm långa backen från Kramfors valdes som nummer 64, men fortsatte då att spela i Sverige. Under förra säsongen gjorde han tio poäng på 37 matcher för Göteborgsklubben Frölunda HC.

Nu har det blivit dags för 21-åringen att försöka imponera under ett träningsläger i Montreal för att ta en plats i NHL-klubben.

Comme si comme ca

Men det är inte bara sportsliga utmaningar Mattias ställs inför under sitt äventyr. Efter en och en halv timmes träning på torsdagen ställdes svensken mitt i rampljuset när han fick svara på frågor från reportrar.

Talangen gjorde precis som på träningen innan, var lugn och glänste. Till och med när han blev ombedd att visa upp sina franska kunskaper, lyckades han charma reportrarna.

– Åh, pardon, oui. Det var nog allt om jag är ärlig, säger Norlinder och skrattar i kör med reportern.

Det är lite ”comme si comme ca” med franskan, svarar reportern med ett skratt.

Under träningen hade Norlinder varit den som stod ut mest av de 26 talanger som klev på isen. Hans fina skridskoåkning och skott imponerade säkerligen på tränaren Jean-Francois Houle, som är ansvarig för Canadiens dotterklubb Laval Rockets.

Och inför pressen var han inte heller blyg när det kom till sina intentioner under träningslägret.

– Jag är här för att ta en plats och det ser jag fram emot att göra, säger Norlinder.

Vill ha kvar honom i Frölunda

Någon som delvis inte hoppas att Norlinder blir kvar i Kanada är Frölundas general manager, Fredrik Sjöström. I en intervju med Sportsnet berättar svensken, som tidigare själv spelat i NHL om sin plan med Norlinder utifall att han kommer tillbaka till Sverige.

– Vi kommer bli glada för hans skull om han blir kvar, men jag tror inte att ett till år med oss kommer förstöra hans utveckling. Han kommer att få en väldigt bra roll i vårt lag och det kommer bara gynna honom. Sen vet vi att det beror på hur bra han gör det på träningslägret och vad han visar där, säger Fredrik Sjöström till Sportsnet.

Mattias Norlinder i Frölundadressen i CHL häromveckan.
Mattias Norlinder i Frölundadressen i CHL häromveckan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!