Tre Kronor vill vinna för Garpenlöv: ”Fått så mycket skit”

TAMMERFORS. Efter slutspelsmissen förra året är Tre Kronor i kvartsfinal.

Nu vill spelarna stå upp och kämpa för Johan Garpenlöv i hans sista matcher som förbundskapten.

– Det är en sjukt bra människa, jag skulle unna honom det så jävla mycket, säger forwarden Carl Klingberg.

Johan Garpenlöv har tre eller en match kvar som förbundskapten för Tre Kronor.

Första säsongen blev VM inställt, andra säsongen spelades VM i en coronabubbla och blev ett sportsligt misslyckande med missat slutspel, tredje säsongen drog sig NHL ur att skicka spelarna till OS.

Samtidigt har både hans mamma och pappa gått bort i samband med landslagssamlingar.

– Jag har varit med på hela den här ”Garpen”-resan och han har fått utstå en hel del kritik. Jag tycker att det är obefogat för han är en sjukt bra coach, en sjukt bra människa. Han har fått så mycket skit, vi ska kriga sönder och samman för honom och varandra för att ta hem det här. Alla vet att det är tre matcher kvar på säsongen, det är bara att köra. Kritiken har varit mer eller mindre hela tiden och jag tycker att det är obefogat, säger Carl Klingberg.

”Riktigt bra coach”

På OS blev det ändå en kvartsfinalseger mot Kanada och en strafförlust i semifinalen efter ha varit bättre än Ryssland, till bronsmatchen mot Slovakien hann inte Tre Kronor ladda om.

– Jag tycker att han är en riktigt bra coach. Han får med sig spelarna på ett sätt som alla uppskattar. Han är riktigt bra personkännare, han får alla att må bra direkt i ett lag. Det känns som att vi har coachen i ryggen, då spelar vi bättre. Vi strävar mot det gemensamma målet, det känns verkligen som att vi gör det, säger Carl Klingberg.

Carl Klingberg
Carl Klingberg

”Tar bort egot”

Det märks tydligt hur ”Garpen” bygger ett lag med en speciell typ av personligheter med mycket positiv energi.

– Det är sjukt viktigt att komma ihop som grupp, det är nummer ett. När man vet var man har varandra så kan man ha högt i tak. Man säga till varandra vad man tycker utan att någon blir arg. Det är så viktigt i en grupp att man inte börjar vända sig mot varandra. Vi tar bort egot för lagets skull, för det är VM-guld vi är här för och inte för att få en massa jävla frilägen och skina själv, säger Carl Klingberg.

”En häftig känsla”

Den stämningen och sammanhållningen Tre Kronor har skapat märktes också när Sportbladet träffade Carl Klingberg och Magnus Hellberg för att de skulle avslöja hemligheterna om alla spelarna.

– Det är ett grymt gäng, det är A och O att vi drar åt samma håll. Alla släpper allt ego och sätter laget före jaget. Det är en häftig känsla när vi känner att vi har bra driv och känner att vi drar åt samma håll. Det känns verkligen som alla kommer hit med ett mål att vinna, att vinna VM-guld till vilket pris som helst. Om någon inte får vara med och vara så stor del av det, så är de med och stöttar allt de kan. De som är en stor del gör allt för att ta till vara på förtroendet. Ingen blir bitter så länge vi vinner. Jag vet inte om man kan få den känslan i ett klubblag, där blir det ofta mycket mer personligt, säger Carl Klingberg.

Efter VM ersätts Johan Garpenlöv av Sam Hallam som förbundskapten.

Tre Kronor spelar kvartsfinal på VM i Finland under torsdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!