Ekman-Larssons kamp mot klockan: ”Ställt upp 24/7 för mig”

TAMMERFORS. Oliver Ekman-Larsson har kämpat hårt för att vara tillbaka till VM-kvartsfinalen.

Tre Kronors kapten har haft en jobbig tid under gruppspelet i Finland.

– Det har varit några tuffa dagar på sidan, säger den 30-årige backen.

Oliver Ekman-Larsson har missat de två sista gruppspelsmatcherna mot Norge och Lettland på grund av skada.

– Det är klart att man vill vara med ute på isen, det är aldrig kul att sitta på läktaren. Man är mer nervös där än när man är på isen, för man kan inte påverka så mycket när man sitter där uppe. Så det har varit lite jobbigt, säger Oliver Ekman-Larsson.

På onsdagen var han på is för första gången sedan han gick av i tredje perioden mot USA.

Det var en kort Tre Kronor-träning på 20 minuter och Oliver Ekman-Larsson åkte för sig själv och kände sig mest för.

– Det var kul att vara med där ute på isen och kul att vara med grabbarna igen. Det var en kort träning, det som var planen var att bara vara ute och röra på sig och spara energi inför matchen, säger Oliver Ekman-Larsson.

”De har gjort det möjligt”

Behöver du spela på något smärtstillande på något sätt?

– Inga kommentarer. Jag vill inte gå in på det för mycket, huvudsaken är att jag spelar. Jag är väldigt glad och tacksam för alla som har lagt ner mycket tid och gett mycket behandling de senaste dagarna för att jag ska kunna vara ute och spela med laget.

Så det har varit mycket jobb för att kunna bli spelklar igen?

– Det är det alltid, det är en ganska lång säsong som man kommer från. Det är alltid lite småskavanker, det är inte bara den här veckan utan så har det varit hela säsongen. Man gör det man kan för att få kroppen i det bästa skicket för stunden. Jag är väldigt tacksam för läkarteamet som ställt upp 24/7 för min skull och gjort det möjligt att vara tillbaka.

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv och Oliver Ekman-Larsson själv bekräftade efter träningen att det blir spel i matchen på torsdagseftermiddagen.

Båda säger också att han inte hade spelat om han inte kunnat ge 100 procent.

Oliver Ekman Larsson under onsdagens träning.
Oliver Ekman Larsson under onsdagens träning.

”Krävs vi höjer oss”

I kvartsfinalen väntar Kanada, Oliver Ekman-Larsson spelar till vardags i Vancouver Canucks i NHL.

– Det är nu det börjar och det är nu det gäller. Det ska bli kul, det är alltid roliga matcher mot Kanada. Vi är väldigt taggade på att börja slutspelet. De har alltid ett bra lag på pappret, men vi är ett fantastiskt bra hockeylag också med bra hockeyspelare som har väldigt roligt tillsammans. Vi ska ut och köra och ha jäkligt kul tillsammans. Vi har jättebra chans, att vinna mot Finland i Finland är ett starkt styrkebesked och även Tjeckien. Nu krävs att vi höjer oss ytterligare, säger Oliver Ekman-Larsson.

Hur spelsugen är du att få vara tillbaka och spela den här kvarten?

– Det ska bli jätteroligt, det har varit några tuffa dagar på sidan. Jag är fantastiskt glad att få chansen att spela kvartsfinal i VM, det är inte många som får.

Tre Kronor får tillbaka sin kapten, en av de största stjärnorna och en av de mest rutinerade spelarna med bland annat två VM-guld och ett OS-silver.

– Det känns jättebra att Oliver Ekman-Larsson är tillbaka. Vi får tillbaka vår kapten och en spelare som har varit med förut och vunnit VM-guld. Vi får en spelare som är ledare både på och utanför isen, säger Johan Garpenlöv.

Tre Kronor–Kanada har nedsläpp klockan 15.20 svensk tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!