Klart: Han är ny tränare i Leksand

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Per-Erik "Perra" Johnsson fick lämna efter kvalfiaskot.

Nu står det klart att Markus Åkerblom tar över som huvudtränare i Leksands IF.

– Jag har alltid drömt om att komma tillbaka till Leksand, säger 47-åringen till klubbens hemsida.

Leksand åkte ur SHL efter att ha förlorat ”Slaget om Siljan” i direktkvalet mot Mora.

Tränaren Per-Erik Johnsson, som mirakulöst förde upp Leksand i högstaserien 2016, fick lämna sin post efter 1,5 år i klubben.

– Det är både och. Det har varit två innehållsrika år. Bättre om Leksand satsar på något långsiktigt, sa ”Perra” efter avgången.

Återvänder

Nu står det klart att Markus Åkerblom tar över som huvudtränare.

47-åringen, med ett mångårigt förflutet som spelare i klubben – senast säsongen 1999/2000 – har de två senaste säsongerna tränat Björklöven i hockeyallsvenskan.

– Jag har alltid på något sätt, ända sedan jag flyttade från Leksand 2001, haft någon form av dröm om att komma tillbaka till Leksand. Den här föreningen ligger mig väldigt varmt om hjärtat, så det här känns jättebra, säger Åkerblom till klubbens hemsida.

Två år

Åkerblom, med 27 A-landskamper och 453 SHL-matcher på kontot, avslutade spelarkarriären i tyska Hannover säsongen 2003–2004 och har agerat tränare sedan 2011.

Nu ska han alltså hjälpa Leksand till nya framgångar.

– Jag har fått ett väldigt bra intryck av föreningen, den känns öppen och ärlig. Det finns en tydlig idé om vart man ska, man har sunda värderingar, är jordnära och känner sig trygga i sin organisation, säger Åkerblom, som ansluter när laget inleder fysträningen den 24 april.

Kontraktet är skrivet på två år.

Grönberg förlänger

Samtidigt meddelar klubben att 22-årige forwarden Martin Grönberg förlänger med klubben.

– För mig var det ingen tvekan om att fullfölja mitt avtal med Leksands IF. Revanschlusten ökar för varje dag och man vill igång redan nu med träningen och att spela matcher. Jag har haft en defensiv roll så här långt, men jag kommer att jobba hårt för att utveckla mitt offensiva spel, säger Grönberg.

ARTIKELN HANDLAR OM