Molin: ”Jag vet hur dåligt man mår”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

Han har själv fått sparken som SHL-tränare.

Nu fick Ove Molin, 45, frågan om han ville ta över efter sparkade kollegan och vännen Per Hånberg.

– Klart att jag tvekade, och jag har full förståelse för att ”Pelle” är besviken, säger han. 

För Sportbladet berättar Ove Molin om de senaste dagarna, den tuffa tiden när han fick sparken i Brynäs och likheterna med Rolf Lassgårds rollkaraktär i ”En man som heter Ove”:

– Min sambo säger att det finns hur många likheter som helst…

I söndags kom beskedet att Karlskrona sparkar Per Hånberg och att hans tidigare assistenter tar över. Ove Molin har huvudansvaret och ska tillsammans med Mikael Aaro leda laget.

Innan beskedet kom hade Molin och Aaro haft ett möte med sportchefen Michael Sundlöv där de fick frågan om de ville ta över efter sin sparkade kollega. 

– Sundlöv frågade vad vi kände och det är självklart ett direkt tråkigt beslut när det är en kollega man har jobbat med och verkligen känner för. Jag har själv fått ett sånt besked och vet hur dåligt man mår, säger Molin och fortsätter: 

– Men han (Sundlöv) presenterade det mer som vad föreningen ville, att jag och Aaro ska leda skutan resten av säsongen eftersom vi vet hur gruppen fungerar och vet vad laget vill stå för. Sundlöv ville inte att allt skulle vara splitter nytt och förändras från grunden.

”Gillar människan Hånberg”

Tvekade du någon gång?

– Ja, klart att det fanns en tanke som gick till Pelle, absolut. Man har alltid alternativet att lämna själv också. Men föreningen ville det här och tyckte det var viktigt att vi två var kvar. Det finns också en lojalitet mot sin arbetsgivare. Ser man det rent professionellt har man även ett ansvar mot föreningen. Du jobbar åt och är anställd av föreningen, inte av kollegan. 

Har du haft någon kontakt med Hånberg efter att han fick beskedet?

– Ja, det har jag absolut. Vi har både skickat sms och pratat ut och det känns bra. Jag har full förståelse för att han är besviken och det har vi pratat om. Vi pratade länge om många saker. Vi har haft bra kontakt ända sedan jag kom till Karlskrona. Människorna Molin och Hånberg ska inte behöva ha något emot varandra, sedan är det här hockey och det som har hänt är olyckligt. Men jag gillar människan Hånberg och jag hoppas att han gillar mig också.

Vad bli största skillnaden nu när du är huvudansvarig jämfört med Hånberg?

– Det som har varit tydligt i Karlskrona är att Pelle har varit den som har förmedlat budskapet till laget. Där blir det en förändring. Nu är det jag och Aaro som gör det. Men det är inte meningen att vi ska göra om spelet eller killarna.

Meste Brynässpelaren någonsin

Som spelare var Ove Molin känd som något av Mr Brynäs. Under totalt 18 säsonger spelade han 858 matcher med klubben, vann två SM-guld och har ikonstatus bland alla brynäsare.

Men som assisterande tränare tvingades han också lämna Gävleklubben då huvudtränaren Tommy Jonsson fick sparken för tre år sedan.

Ett besked som sved länge.

– Ja, jag kände mig jättebesviken, man tänker varför man inte har räckt till och vad man har gjort för fel. Försöker hitta alla möjliga saker som man kunde ha gjort annorlunda. Man känner sig rätt ensam i det läget. Det som händer är att någon drar undan mattan för din vardag. Sedan går det en tid när man hinner smälta och förstår skillnaden på privatpersonen och jobbet. Men det tog ganska lång stund, för man kände sig väldigt sviken. Sedan inser man att det finns andra i föreningen som har sina uppdrag och som tar beslut utifrån vad de tycker är bäst för föreningen. 

En hypotetisk fråga: hade du stannat som tränare om Brynäs frågat dig då när Tommy Jonsson fick sparken?

– Jättesvårt att svara på, det hade nog berott på hur föreningen lagt fram det.

Måste börja vinna igen

Karlskrona har elva raka förluster, vad måste ni göra för att börja vinna igen?

– Hitta tillbaka till det Karlskrona som är svåra att spela mot och svåra att göra mål på. Det var vår övertygelse redan i somras när vi satt med spelarna och pratande om vilket typ av lag vi ville vara. Vi måste tillbaka till den känslan.

Med elva omgångar kvar ligger Karlskrona fortfarande på en slutspelsplats, men i takt med alla förluster har marginalen minskat till två poäng:

– Vi känner att vi inte har så mycket tid att stanna upp och fundera. Om en vecka är det full fart med matcher igen. Den här veckan är jätteviktig för oss och det har vi betonat för laget. Det vi gör nu är grunden för vad vi gör resten av serien. Vi har tryckt på att det ska vara bra träningar och att få in en bra känsla i gruppen, säger Molin.

Har sett succéfilmen

Bland hockeysupportrar och i sociala medier är Ove Molin ett ständigt återkommande namn. På twitter finns signaturen ”Ovefakta” och i Sportbladets kommentatorsfält är ÄLGEN, med stor fascination för just Ove Molin, en återkommande gäst.

– Jag försöker hålla en låg profil när det gäller sociala medier men jag blir ständigt påmind om vad skrivs av folk runt omkring mig. 

Upplever du själv att du har kultstatus bland många hockeyintresserade?

– Nej, det skulle jag absolut inte säga. Men det är kul att man satt avtryck, framför allt då bland folk från Gävle eller som håller på Brynäs.

En man som heter Ove har gjort dundersuccé på biograferna och är nu nominerad till en Oscar. Har du sett den?

– Ja, det har jag.

Finns det några likheter mellan dig och den rollkaraktär Rolf Lassgård spelar?

– Det ska du egentligen fråga ”Nilla” (sambon) om. Hon skulle säga att det finns hur många likheter som helst. Och visst finns det en liten gubbe i mig. Som att man ska plocka upp papper efter sig och ta av sig mössan när man äter och sånt. Lite av den gamla skolan finns det helt klart i mig.

Publicerad: