Washingtons absurda målsvit på hemmais

”Alla fyra kedjor är bra, det är hemligheten”

1 av 2 | Foto: Manuel Balce Ceneta / TT / NTB Scanpix
HOCKEY

NEW YORK. Serieledarna från Washington för närvarande en förkrossande offensiv maskin.

Med nattens 5–0-seger mot Carolina har de, otroligt nog, gjort fem eller fler mål i nio raka hemmamatcher. 

– Vi har fyra kedjor som bidrar hela tiden. Alla är bra. Det är hemligheten, säger målskytten Marcus Johansson till Sportbladet.

De har haft imponerande offensiv sprängkraft i över ett decennium, men årets Washington Capitals-upplaga är på väg att slå alla slags rekord.

De senaste nio hemmamatcherna har de alltså prickat in minst fem mål per tillfälle – en snudd på absurd siffra i dagens tajta NHL. 

– Det är väldigt roligt, vi får verkligen utdelning och puckarna trillar in.  Men vi har också fyra kedjor som bidrar hela tiden. Det ger hela gruppen ett väldigt fint självförtroende, säger Marcus Johansson när vi når honom efter 5–0-knocken mot Carolina hemma i Verzion Center.

– I vanliga fall hänger det ofta på att en eller två kedjor producerar mål, men för oss spelar det just nu ingen roll vilka formationer som är inne. Alla är bra, över hela planen. Ja, målvakterna också, Braden Holtby och Philipp Grubauer. De har varit helt grymma och nu hållit varsin nolla i de senaste matcherna.

Johansson själv målskytt

”Mojo” hörde själv till de stora matchvinnarna mot Hurricanes, med ett mål – det sjuttonde för säsongen  – och en assist.

– Jag tycker det gått lite trögt med målskytte den senaste tiden, så det var skönt att få vara med och bidra på det sättet igen, fortsätter han. 

Bäckström nära McDavid

Även Andre Burakovsky och Nicklas Bäckström bidrog med varsin assist och det betyder att den senare nu bara har tre upp till Connor McDavid i toppen av NHL:s assistliga.

– Ja, som jag sagt många gånger förr, Nicklas är verkligen imponerande. Det är ju inte bara det att han producerar så mycket, han är en av de bästa i alla delar av rinken, berömmer landsmannen Johansson.

Capitals leder nu sammanlagda tabellen med fem poängs marginal – och plus 66 i målskillnad! – och fortsätter det så här vore det väl själva den om de inte ska kunna lyckas i slutspelet framåt våren också.

ARTIKELN HANDLAR OM