Djurgårdens stjärnvärvning: ”Bara positivt med importer”

Jennifer Wakefield.
Jennifer Wakefield.

Å ena sidan tv-sändning av alla matcher i SDHL, flera stora sponsorer till ligan och många av världens bästa spelare i lagen.

Å andra sidan hjärnskakningar och flera spelare som tvingats sluta, pågående konflikt mellan landslagsspelarna och förbundet samt Damkronornas degradering ur A-gruppen i VM.

Det är framförallt en av alla dessa frågor som får världsstjärnan Jennifer Wakefield att reagera starkt.

– Åh, herregud, jag är så trött på den frågan, jag trodde att jag hade klarat mig ifrån den, säger hon.

30-åriga kanadensiska centern Jennifer Wakefield är en av världens bästa ishockeyspelare.

Till den här säsongen har hon bytt från Brynäs till Djurgården, det blir hennes sjätte säsong i SDHL efter att tidigare också ha spelat för Linköping och Luleå.

SDHL har premiär fredag den 13 september och det väntar Stockholmsderby direkt mellan Djurgården och AIK på Hovet.

Det händer mycket inom damhockeyn och SDHL, så den finns mycket att prata med Jennifer Wakefield om.

”Gillar ligan”

Först och främst flytten från Brynäs till Djurgården.

– Det blev det bästa valet för mig inför den här säsongen, jag såg Djurgården utvecklas mycket under förra säsongen. Så det kändes som ett lag som jag ville vara en del av, säger Jennifer Wakefield.

Hur har det varit att flytta till den svenska huvudstaden?

– Det var ganska nervöst att flytta till Stockholm, jag kommer från en liten ort i Kanada. Alla pratade om hur mycket människor som bodde här och att det var så stressigt – men i Hammarby Sjöstad där jag bor är det lugnt och det var inte så stort som jag trodde att det skulle vara, det har bara varit en bra och spännande upplevelse.

Vad tror du om chanserna för Djurgården den här säsongen?

– Det verkar inte som att någon tror att vi ska ha någon chans att vara med i den absoluta toppen och att de andra lagen inte ser oss som något hot – så det känns coolt och roligt att få vara underdogs, vi har en bra vibe. Vi har mycket talang för att utmana, vi har en stark grupp där många har spelat tillsammans under flera år.

SDHL har varit en liga som du velat fortsätta att spela i?

– Jag gillar den här ligan, de har gjort en stor insats med att marknadsföra den och fortsätter att ta steg framåt för att ge möjlighet att spela ishockey på heltid. Så jag tycker att de har gjort ett riktigt bra jobb jämfört med andra ligor, de har samlat många av toppspelarna i Europa för att få en verkligt stark liga.

”Led av depression”

Hjärnskakningar är lika vanliga i SDHL som SHL, flera toppspelare har varit tvungna att sluta på grund av smällar mot huvudet – Jennifer Wakefield drabbades av två hjärnskakningar under förra säsongen och spelade bara nio matcher för Brynäs (18 poäng, varav 13 mål och fem assist).

– Jag lyckades aldrig riktigt återhämta mig under säsongen, det blev en snöbollseffekt och det lät mig inte spela så bra som jag vill och gå för fullt ute på isen som jag behöver. Så jag behövde ta ett uppehåll för att rehabilitera ordentligt, säger Jennifer Wakefield.

Hur mådde du efter att ha drabbats av de här hjärnskakningarna?

– Jag förstod inte varför jag aldrig blev bättre – du kan inte göra något i ditt privatliv eller ha något socialt liv, du kan inte jobba och du kan inte spela hockey. Så det blir en depression – det är svårt att hitta på något överhuvudtaget när något bultar i huvudet, utan man får bara vila i ett mörkt rum.

Känner du dig helt återställd efter problemen nu?

– Jag känner mig väldigt tacksam över att ha kunnat bli helt återställd och kunna spela igen, nu kan jag både ge och ta smällar igen. Jag tycker att jag har blivit en mer positiv person efter att nästan ha förlorat möjligheten att fortsätta spela och nu ändå kan göra det.

Är det rimligt att hjärnskakningar är lika vanliga i SDHL som i SHL?

– Min uppfattning är att det är lika vanligt i alla typer av ligor, allt beror ju på hur man blir träffad och hur man faller. Ingen ska fuska med sin utrustning och hur den passar, nu använder jag den största hjälmen som finns.

”Behövs rätta pengarna”

Damkronorna och Svenska Ishockeyförbundet har en pågående konflikt angående det ekonomiska stödet till spelarna, de uttagna spelarna gick ut i strejk inför ett landslagsläger och en internationell träningsturnering.

– Jag har hört en del från spelarna i Djurgården som är berörda, jag måste naturligtvis stå på spelarnas sida. Om du ska ställa ett bra lag på isen måste du ha de rätta resurserna – de lagen som går bra i SDHL är de som har ekonomiska förutsättningarna att låta spelarna träna på morgonen i stället för på kvällen och låta spelarna få den rätta återhämtningen, med mera, säger Jennifer Wakefield.

Du tycker att de svenska landslagsspelarna inte fått de rätta möjligheterna?

– Om du vill ha det bästa landslaget så behöver de den rätta stöttningen från förbundet, om du ska satsa på tjejer måste du backa upp dem med pengar och inte bara ord. De jag känner är fenomenala på hur sättet hur de representerar sitt land både på och utanför isen, det är inte rimligt att de inte får möjligheten att spela i landslaget under vettiga omständigheter.

Har du varit nöjd med hur det sett ut ekonomiskt i det kanadensiska landslaget?

– Det vet jag inte om jag vill uttala mig om. Inga kommentarer.

”Finns så mycket talang”

Damkronorna har åkt ur A-gruppen i VM och ska spela i B-gruppen den här vintern.

– Jag såg matcherna – jag vet inte vad lösningen är och jag är inte så insatt i laget, men visst kan det ha med den ekonomiska problematiken att göra. Det känns olyckligt, för jag önskar att de var med på den högsta nivån när det finns sådan hockeykultur, säger Jennifer Wakefield.

Så det svenska landslaget kommer att vara saknat i VM?

– Det är ledsamt med ett land där herrlandslaget håller så hög nivå inte tycks lyckas få någon ordning på damlandslaget. Det finns så många talangfulla spelare, jag har spelat med många av toppspelarna i landslaget och det är fantastiska idrottsutövare.

”Blir supercoolt”

Svenska tv-jättarna SVT och C More har säkerställt att alla matcher i SDHL och SM-slutspelet kommer att direktsändas den här säsongen.

– Det är supercoolt och hur kan man inte gilla att spela inför en tv-publik. Vi förtjänar att visas i tv, och det är mycket häftigt som är på gång, säger Jennifer Wakefield.

Hur kommer den här satsningen påverka er på isen?

– Jag tror att många kommer att bli mycket mer taggade och bjuda på show inför fansen – jag tror att den här säsongen kommer att bli riktigt bra, jag tror att vi kommer att få se riktigt rolig hockey som är mer offensiv och där det blir mycket mål. Det har kommit in flera nya toppspelare i ligan och det ser ut att bli ännu ett steg framåt jämfört med förra året, det blir bättre för varje säsong.

Hur ser det ut med tv-sändningar av damernas matcher i Kanada?

– Det finns inget sådant alls, du kan inte se någonting. Det är riktigt dåligt.

”Importerna höjer ligan”

Till sist kommer frågan om det stora antalet utländska spelare i SDHL, något som har kritiserats för att hindra utvecklingen av unga svenska spelare och angetts vara en bidragande orsak till det sportsliga misslyckandet för Damkronorna.

– Åh, herregud, jag är så trött på den frågan, jag trodde att jag hade klarat mig ifrån den. Orsaken till att ligan är en sådan succé är att det är att man lyckats sätta upp en sådan bra produkt ute på isen – de utländska spelarna som kommit in utmanar de svenska spelarna att utvecklas, och de svenska spelarna utmanar de utländska spelarna att utvecklas, säger Jennifer Wakefield.

Kan det ha något att göra med misslyckandet för det svenska landslaget?

– Det som har hänt med det svenska landslaget har inget med utländska spelare i ligan att göra. Det är inte vi som inte ger dem möjlighet att utvecklas, utan det har med tid och resurser att göra.

Jennifer Wakefield vill mer än en gång påpeka att de utländska spelarna enbart ska ses positivt.

– SDHL är den bästa ligan i Europa för att de tar de bästa spelarna utifrån. Man måste se till förmåga i stället för födelseland, säger hon.

En het premiärhelg

Djurgården fortsätter med ännu ett Stockholmsderby på Hovet på söndag mot SDE (Stocksund-Danderyd-Enebyberg).

På premiärkvällen visar SVT svenska mästarna och seriesegrarna Luleå mot fjolårets tabelltvåa Modo.

Djurgården–AIK går att se i tablåkanalen C More Hockey.

Det är nu mycket händer.

Det kan vara nu mycket vänder.

För damhockeyn, SDHL och intresset.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!