Finsk hockeyspelare kommer ut som homosexuell

Den tidigare Liiga-spelaren Janne Puhakka, 24, är den första finländske herrspelaren som kommer ut som homosexuell.

Att han inte avslöjade sin sexuella läggning under karriären plågade honom.

– Om alla kunde vara sig själva i omklädningsrummet skulle vi inte behöva föra den här diskussionen, säger han till Helsingin Sanomat.

Nyligen berättade den danske ishockeymålvakten Jon Lee-Olsen att han är homosexuell. Med det är han den första öppet homosexuella mannen inom de största idrotterna i Danmark.

I en intervju med finska Helsingin Sanomat kommer nu Janne Puhakka, 24, ut som den första öppet homosexuella finländske herrspelaren i ishockey.

Puhakka har spelat för Esboklubben Blues i finska högstaligan och avslutade sin karriär våren 2018 efter en säsong i Frankrike.

”Ishockeyn är på efterkälken”

Han har hört homoskämt i omklädningsrummen, men tycker inte att hockeyvärlden är särskilt homofobisk.

– I en ideal värld skulle man inte behöva prata om det. Men så länge som tystnad råder kring ämnet, måste man prata om det, säger han till tidningen.

– Ishockeyvärlden är på något sätt på efterkälken. Om alla kunde vara sig själva i omklädningsrummet skulle vi inte behöva föra den här diskussionen.

Han berättar att "mentala blockeringar" hindrade honom från att berätta till lagkamrater. Men några utvalda personer visste – bland andra lagkaptenen Kim Hirschovits (som spelat i Timrå 2010/11 och Luleå 2012/13) som han berättade för under en bilresa.

– ”Hirso” svarade "sött, grattis". Man behöver inte svara något annat på det, säger Puhakka.

Klubbdirektör ber om ursäkt

Esbo Uniteds förre klubbdirektör Olli Aro på Twitter:

– Tack Janne för ditt mod att komma ut och FÖRLÅT! Jag skäms att jag en gång i tiden inte lyckades skapa en sådan kultur i Esbo att alla i vår gemenskap skulle kunna känna sig bra. Världen förändras och ishockeyn har all anledning att anpassa sig.

I dag arbetar Puhakka inom inom modebranschen och lever tillsammans med en norrman, vilket han berättade om på sitt Instagram-konto i somras.

– En tyngd föll från mina axlar. Jag hoppades att någon hockeyspelare skulle kontaktat mig. Det hade varit skönt att prata med någon som har varit i samma situation.

I Sveriges två största lagidrotter 2019, fotboll och ishockey, finns det fortfarande ingen öppet manlig homosexuell spelare på elitnivå.

– Om det finns någon där ute som är homosexuell... kom ut. Bli hjälten. Var först. Led, och visa att det går, sa Johan Garpenlöv, förbundskapten för Tre kronor i somras.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN