”Enda rimliga att vi flyttas upp”

ÖRNSKÖLDSVIK/STOCKHOLM. Hockeysäsongen ser ut att vara över.

Utan att kvalspel genomförts.

– Det enda rimliga är att vi och Björklöven flyttas upp till SHL. Det måste bli så. Vi har spelat oss till den här positionen, säger Modos vd Johan Widebro.

På förmiddagen kom beskedet att Hockeyallsvenskan stänger ned säsongen, tills vidare.

Beslutet togs först av hockeyallsvenskans styrelse, och det formella beslutet togs sedan av Svenska Ishockeyförbundet.

Allt talar nu för att hockeysverige stänger säsongen när coronaviruset sprids med en allt raskare takt runt om i världen.

Situationen leder till många följdfrågor, av sportslig karaktär.

Blir det något lag som vinner SM-guld?

Får lagen i slutspelsserien eller i den allsvenska finalen ingen möjlighet att spela upp sig till SHL?

Modo: Det måste bli så

Modo går nu ut med ett kraftfullt uttalande.

– Om säsongen ställs in. Det verkar ju så, är det enda rimliga att vi och Björklöven flyttas upp till SHL. Det måste bli så. Vi har spelat oss till den här positionen.

Hur ska seriestrukturen se ut, enligt dig?

– Det låter jag vara osagt. Det får Svenska Ishockeyförbundet och SHL avgöra. Men man kan inte ställa in och låta ligorna vara.

Men Modo och Björklövens tankar väcker känslor hos Timrå.

Timrås sportchef Kent Norberg.
Timrås sportchef Kent Norberg.

– För mig är det helt jävla självklart att fler lag än de två ska ha chansen att gå upp, säger Timrås sportchef Kent Norberg till Hockeypuls.

Han menar att fem lag, just nu, har möjlighet att ta sig till SHL och förstår inte Modos förslag.

– Jag fattar inte vad som är självklart med det! Just i dag är det fem lag som har chansen att gå upp: Vi, Modo, Björklöven, Oskarshamn och Leksand. För vi ska komma ihåg att Leksand och Oskarshamn råder under Hockeyallsvenskans tak, regler och seriespel nu när de är i negativt kval.

Tror på ett beslut nästa vecka

Leksand har i sin tur förståelse för Modo och Björklövens krav.

– Om det är en bra lösning som alla är nöjda med så ser jag inga problem med detta. Samma gäller väl ”Löven”. Kanske ska man ta tillfället i akt att utöka SHL? säger general manager Thomas Johansson och fortsätter:

– Jag tror att oavsett vad som kommer ske, om det inte avgörs på isen, så kommer vi ha ett 50/50 läge med åsikter om rätt eller fel, rättvist eller inte rättvist.

Ska inte ha några åsikter

I dag på förmiddagen hade SHL ett telefonmöte med alla klubbar och där var direktiven att ingen enskild klubb ska ha några synpunkter på hur eventuell upp– och nedflyttning ska gå till:

– Det pågår en stor utredning SHL som gäller olika konsekvenser och scenarier, säger Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg, vars klubb slutade sist i SHL.

Hur ser du på Björklövens och Modos krav att de har rätt till en plats i SHL?

– Jag har full respekt för att de tycker så, absolut. Jag har inga synpunkter på det, sedan är det många parametrar, exempelvis ekonomiska aspekter och spelaravtal som vi måste gå igenom. Men jag tror säkert att det fattas ett beslut nästa vecka. Just nu behöver vi arbetsro.

Du tror på ett beslut redan nästa vecka?

– Jag tror att nästa vecka kommer ett beslut om vi ska spela klart säsongen eller inte. Då bör även kvalet utredas i samma andetag – och veckan är lång. I slutändan är det Svenska Ishockeyförbundet som äger seriesystemet och just när det gäller kvalet till SHL är det Hockeyallsvenskan som äger det, säger Martin Åkerberg.

Tomas Ros har avslutat chatten tack för alla inlägg.

Skriv inlägg
 • Tomas Ros

  Tack för alla vettiga frågor.

  Finns inga bra svar.

  Hur än Ishockeyförbundet, SHLoch HA beslutar om så kommer något lag bli trampad på tårna.

  Sånt känns alltid.

  Ha en trevlig kväll och kramas mkt.


 • Varför skulle just bara Modo och Björklöven flyttas upp? Det finns ju en slutspelserie också, de lagen har ju en chans att få spela sig till en SHL plats dem också

  Bif

 • Så här står det på Timrå IKs hemsidaUppdatering om säsongen 2019/2020 Publicerad: 1 timme sedanEfter beslut från Hockeyallsvenskan kommer slutspelsserien idag pausas och inga matcher kommer att spelas. Detta beslut gäller tills vidare. Vi har inga andra uppgifter än att vänta in beslut från Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyallsvenskan huruvida den här säsongen kommer fortsätta spelas eller ställas in.

  Thomas Eriksson

 • Björklöven slutade etta och tvåa i Allsvenskan och flyttas därför direkt upp till SHL.SHL delas in i fyra divisioner: Luleå Skeå Björklöven ModoBrynäs Leksand DIF ÖrebroMalmö Rögle Växjö OskarshamnHV71 Frölunda Linköping FärjestadVarje lag möter lagen i samma division sex gånger och möter lagen från övriga divisioner två gånger per säsong. Totalt 48 omgångar. Ettan och tvåan i varje division går till kvartsfinal. De som slutar sist i varje division gör upp om nedflyttning! Detta resulterar i fler "derbyn" och kortare bortaresor!Bra för publik samt miljöYou are welcome, hockeyligan!

  Fredde

 • Spela klart kvalet utan publik! Vad är problemet? Det är spelarnas jobb och vilka andra arbetstagare i det här landet kan avsluta jobbandet pga ett nytt förkylningsvirus....tänk om arbetare inom vården ställde in arbetet? Det får bli ett slut på fjanteriet, spela klart så är allt ur världen och sportslig grund avgör!

  Lennart
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!