NHL-klubb bekräftar intresset för stjärnan

Foto: AP
Blir det NHL, eller fortsatt KHL och därmed OS-spel 2018 för Ilja Kovaltjuk?
HOCKEY

Ilja Kovaltjuks framtid fortsätter att skapa rubriker i hockeyvärlden.

Flera NHL-klubbar har ögonen på den 34-årige ryske stjärnforwarden – däribland Columbus Blue Jackets som nu avslöjar sitt konkreta intresse.

Ända sedan i slutet av april när Ilja Kovaltjuk uttalade sitt intresse av att återvända till världens bästa liga har det varit en av de hetaste transfersnackisarna. 

Den nyblivne KHL-mästaren, som lämnade Nordamerika under stormiga omständigheter när han 2013 avbröt sitt kontrakt med New Jersey Devils – som skulle ha gått ut först 2025 – vilket kostade Devils både pengar och draftval.

Kontaktat agenten

Men den ryske poängmaskinen har fortsatt leverera drygt en poäng per match i snitt de fyra senaste åren i SKA St. Petersburg och förra säsongen sköt han 78 poäng på 68 matcher.

Därför är veteranen fortfarande ett eftertraktat namn och klubbarna som nämnts som intresserade är St Louis, Toronto, San José, New York Rangers och Columbus.

Den senare bekräftar nu också att de varit i kontakt med Kovaltjuks agent.

– Jag sa till honom att vi kan diskutera och att Jarmo Kekäläinen, vår general manager kommer ta beslutet, sa klubbpresidenten John Davidsson till Sportsnet.

Tre alternativ

Som läget ser ut finns det i stort tre alternativ för Kovaltjuk om han vill spela i NHL nästa säsong:

New Jersey Devils (som fortfarande äger rättigheterna) skriver ett nytt kontrakt som gäller direkt från 2017/18, om nu gm Ray Shero och Devils glömmer det förflutna. 

Free agent. Kovaltjuk har ett år kvar tills han fyller 35 och blir unrestricted free agent, men vill han spela för en annan NHL-klubb redan nästa säsong måste samtliga andra klubbar godkänna hans återkomst.

Bli trejdad. New Jersey skulle kunna skriva nytt kontrakt och sen omedelbart byta bort honom. 

– Det är Kovaltjuk som styr den här bussen så att säga, var han vill spela. Att ringa runt till andra lag vore slöseri med tid för mig, sa Devils general manager Ray Shero i början av månaden.

I Columbus skulle Kovaltjuk bli lagkamrat med landsmannen Artemi Panarin (nyligen inhämtad från Chicago)  och förstecentern Alexander Wennberg.

Kovaltjuk gjorde 816 poäng (417 mål) under sina elva säsonger i NHL med Atlanta Thrashers och Devils.
NYTT AVSNITT AV NHL-PODDEN: ”Vinnarna efter stora bytesaffärerna”

ARTIKELN HANDLAR OM