Det är det bästa med Hedmans VM-besked

HOCKEY

Fem NHL-spelare har tackat ja till VM i Köln.

Men det bästa?

Det här är bara början.

Det verkar som NHL-svenskarna bestämt sig för att spela VM den här gången och det viktigaste med de här första namnen är att de kommer dra med sig andra.

Som det var förr när Mats Sundin kunde lyfta luren och ryta till om någon var tveksam. Det var de inte efter det samtalet.

Då fanns det en kärna med lojala NHL-svenskar som drev på de andra.

Nu ser jag samma tendens. Igen.

Victor Hedman är det tyngsta namnet bland de fem som redan är klara. Han är en världsback och jag skulle lätt placera honom bland topp fem i hockeyvärlden.

Tiden annars ett problem

Det positiva med att de här fem första tackat ja, är att de gjort det trots att de kommer att få förlänga säsongen med en och halv månad.

Gapet mellan sista omgången i NHL och VM-starten, i stort sett en hel månad, brukar annars vara ett problem som får många att tveka.

Nu ser det redan ljust ut och då har första omgången i Stanley Cup-slutspelet bara börjat. Flera svensklag möts och massor av spelare kommer att bli utslagna. Då är det bara kliva på planet och dra på sig landslagströjan.

Nashville utslaget ett drömscenario

Chicago-Nashville är det största svenskmötet i första rundan och Blackhawks är naturligtvis storfavoriter. Vinner de den matchserien skulle det öppna för ännu mer offensiv kraft i spelare som Filip Forsberg och Viktor Arvidsson och defensiva spelare som Calle Järnkrok och backen Mattias Ekholm.

Ett drömscenario.

Forsberg och Arvidsson gjorde båda 31 mål i vinter vilket gav en delad andraplats i svenskligan bakom Rickard Rakell (33).

Den kraften framåt vore övärderlig.

Rakells Anaheim tror jag däremot tar sig vidare mot Calgary, men det skulle öppna upp för Mikael Backlund, som ALLTID ställer upp, om han inte har brutit benet eller nåt. Han borde få ett pris som mest lojala VM-spelare.

Men jag håller ändå en tumme för att Calgary skräller och öppnar upp för målkungen Rakell, Jakob Silvfverberg och backen Hampus Lindholm.

Mötet Washington-Toronto kan också öppna för ytterligare kreativitet framåt. Vinner Washington, som alla tror, finns stor chans att William Nylander kan ansluta.

Men det viktiga är attitydförändringen hos NHL-svenskarna efter några säsonger där förhandssnacket mest handlat om alla nej, tack som kommit.

Jag har fått sitta och göra listor över minuskolumnen.

Nu verkar det som det blir tvärtom.

Och ett Tre Kronor som kan slåss om VM-guld igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

NHL