”Blir kanon om de vill spela fysiskt”

Kanada försökte tackla bort Ryssland – Men Tre Kronor ser fram mot en fysisk match

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

KÖLN. Kanada inledde snudd på brutalt mot de ryska stjärnorna i semifinalen.

Nu förväntar sig de svenska spelarna något liknande i VM-finalen.

– Ja, men det blir kanon. Vi får vi trycka tillbaka mot dem. Jag har inga problem om det blir fysiskt spel, säger stjärncentern Nicklas Bäckström.

Foto: Foto: AFP, AP
EN FÖRSMAK. Tre Kronor bjöd Finland på en och annan flygtur i VM-semin. I kväll mot Kanada kan svenskarna räkna med en ännu mer fysisk matchbild.

Den första perioden i semifinalen mellan Kanada och Ryssland blev hård och en bra bit över gränsen. De kanadensiska laget visade tidigt att de ville komma under skinnet på de ryska forwardsstjärnorna. Den första perioden innehöll ett par riktigt fula pååkningar.

Nu ställs Tre Kronor mot detta Kanada i VM-finalen. De svenska spelarna är inställda på att de kommer att bli rejält testade i det fysiska och mentala spelet.

– Ja, det tror jag. De gillar att vara lite provocerande, de gillar det spelet. Och de har några killar som är ganska aggressiva och är väldigt bra på det spelet och nyttiga för sina NHL-lag. Men det är ingenting vi är ovana med, det är ju som det är därborta i NHL, säger Tampabacken Anton Strålman.

Gäller att svara med samma mynt

Tre Kronors två lysande forwardsstjärnor under turneringen har varit William Nylander och Nicklas Bäckström. Kanada har fördelen av att vara hemmalag vilket betyder att de byter sist och kan matcha mot Nylander och Bäckström.

– Ja, men det blir kanon. Vi får vi trycka tillbaka mot dem. Jag har inga problem om det blir fysiskt spel, säger Bäckström.

Även Elias Lindholm förväntar sig en hel del fysiskt spel i finalen:

– Ja, förmodligen. När Kanada är ihopsatt som landslag är det tufft. De spelar hårt, och det gäller att svara med samma mynt.

Det är ingenting du fruktar?

– Nej, nej. Vi ska foka på vårt spel och i finalen ska vi göra vår bästa match.

Möter sin coach från klubblaget

För backparet Anton Stålman och Victor Hedman blir finalen ett möte med deras coach i klubblaget Tampa, Jon Cooper. Kanadas förbundskapten har varit Tampa Bays coach de fyra senaste säsongerna.

– Det blir lite speciellt att möta honom som huvudcoach. Men jag representerar de här kronorna och han står i motståndarbåset, säger Hedman.

Beskriv Coppers hockey

– De kommer spela snabbt och spela fysiskt och sedan har de fått ihop ett bra powerplay. De kommer vara aggressiva i sin forecheck, säger Hedman som även han förväntar sig en hel del fysiskt spel: 

– Ja, de har många i sitt lag som gillar spela fysiskt. De kommer chippa puckarna bakom oss och avsluta varje tacklingsmöjlighet som de får. Men det är vi vana med, det är så det funkar i NHL.

* VM-FINAL: Kanada-Sverige 20.45 i TV4

ARTIKELN HANDLAR OM