SVT kan stycka upp hockey-VM

Kostnaderna skenar – tittarna kan bli den stora förloraren

Foto: Bildbyrån

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖLN. SVT tar över hockey-VM nästa år.

Men enligt vad Sportbladet erfar vill kanalen av kostnadsskäl stycka upp och sälja ut rättigheten till andra aktörer.

En hel del talar för att flera av Tre Kronors matcher bjuds ut till konkurrenter och att tv-tittarna tvingas ha fler kanal-paket för att kunna uppleva festen.

Nyheten slog ner som en bomb för två år sedan då SVT, via ett pressmeddelande, gick ut med att kanalen vunnit striden om att sända hockey-VM. Efter en kamp med andra tv-jättar som Viasat, TV4-gruppen och Discovery.

Hockey-VM har inte sänts i den statliga tv-kanalen sedan 1988. Nu har SVT skrivit ett sexårigt avtal som gäller från och med nästa år fram till 2023. 

Köpet av hockey-VM skedde under en period då SVT hade förlorat rättigheterna till OS , bland annat, och var i desperat behov av en tungt mästerskap.

Prislappen för hockey-VM var allt annat än låg.

Kan tvingas sälja ut Tre Kronor-matcher

Sedan dess har dessutom den svenska kronan försvagats vilket har gjort rättigheten än dyrare. 

Och nu säger uppgifter till Sportbladet att SVT inte kommer ha råd att sända mästerskapet på egen hand. Med allra största sannolikhet kommer kanalen att stycka upp och sälja ut delar av rättigheten.

Precis som JVM måste tittare ha tillgång till flera kanaler, eller paket, för att se VM i Köpenhamn nästa år.

Och för att hitta en spekulant som är beredd att betala är sannolikheten stor att SVT måste lägga in flera av Tre Kronors matcher i potten. 

Det kan komma att handla om en ren ekonomisk uppgörelse eller också att man byter till sig delar av andra rättigheter.

Vill inte svara på Sportbladets frågor

En tänkbar affärspartner är TV4-gruppen. 

Med TV4 samarbetar man redan med bland annat junior-VM och fotbolls-VM.

Via mejl har Sportbladet varit i kontakt med SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson och ställt ett antal frågor. Bland annat om det ”finns det någon risk, eller möjlighet, att SVT säljer ut hockey-VM till fler media-bolag?”.

– Tyvärr är du lite för tidigt ute just nu för att jag ska kunna svara på dina frågor. Ett hockey-VM, i tv-världen, börjar nämligen när det gamla VM-året slutar. Det innebär att några dagar efter årets VM-final kommer vi på SVT, tillsammans med andra tv-bolag i världen, att ha ett möte med Internationella ishockeyförbundet för att diskutera nästa års matchupplägg.

ARTIKELN HANDLAR OM