Patrick Marleau har spelat flest NHL-matcher genom tiderna

Patrick Marleau har passerat ”Mr Hockey” och har gjort flest NHL-matcher någonsin.

Den 41-årige San Jose Sharks-legendaren gjorde match nummer 1768 mot Vegas Golden Knights.

– Min största rädsla är att jag glömmer att tacka någon, säger den kanadensiske forwarden.

Patrick Marleau har nu gått förbi Gordie Howe när det gäller antalet spelade NHL-matcher genom tiderna.

Frun Christina och deras fyra söner var bland de 3950 personerna i publiken i Nevada, vilket inte hade varit möjligt i San Jose där åskådare ännu inte är tillåtet på matcherna.

Efter hans första byte 1.20 in i matchen bröts spelet, motståndarsupportrarna stod upp i en lång ovation och ligachefen Gary Bettman höll ett tal på jumbotronen.

Tackar familjen

Det var en mycket emotionell, rörd och tacksam Patrick Marleau som hyllades.

– Jag kunde inte ha gjort det alla de här åren utan min fru, hon är utan konkurrens min största supporter. Jag kan inte tacka henne tillräckligt och jag kan inte tacka pojkarna tillräckligt, säger Patrick Marleau.

I talet innan nedsläpp betonade han att han var mycket tacksam och ödmjuk för situationen han befann sig i.

– Med allt som händer är min största rädsla att jag inte tackar alla, att jag kommer att missa någon. Jag vill bara ha möjligheten att tacka alla och om jag missar någon så ber jag om ursäkt. Jag försöker att göra mitt bästa och tacka alla som behöver bli tackade, säger Patrick Marleau.

Hyllas av svensken

Det är hans 23:e säsong i NHL under fyra decennier och den 21:a säsongen i San Jose Sharks.

Nu är han också upp i 899 grundseriematcher i rad, vilket är fjärde mest genom tiderna.

Vid 41 års ålder har han inte missat en match sedan han var 29 år, efter att bland annat ha chartrat ett eget plan till bortamatch mot Nashville Predators efter födsel av ett av barnen 2009.

– Det här är mer än en personlig milstolpe. Jag tycker att det är ett statement för varje spelare som har spelat matcher vid någon tidpunkt. Det är en bedrift som jag inte tror någon såg komma och som kommit krypande på oss snabbt. Vi har inte kunna greppa eller inse att det verkligen skulle hända förrän nu. Jag tycker inte att det bara är ett historiskt ögonblick för ”Patty” och den här klubben, jag tycker att det är historiskt för hela ligan och alla spelare som har varit aktiv i sporten med eller mot honom eller före hans tid, säger lagets stjärnback Erik Karlsson.

”Kommer inte slås”

Kanadensiska högerskjutande forwarden Gordie Howe spelade i NHL under fem decennier från 1946 till 1980, med främst 25 säsonger i Detroit Red Wings.

– Jag tror inte att det rekordet någonsin kommer att slås. Det kanske de har sagt om Gordie Howe också, men det är ett annat spel och fart nu. På sättet som spelarna förbereder sig, håller sig i form och har tufft spelschema. Jag kan inte se att någon ska klara det under så lång tid. Pengarna och pressen är också annorlunda. När ”Patty” inledde sin karriär tjänade inte spelarna som de gör nu. Spelare som har 11–12 miljoner dollar i lön per år och spelar till de är 41 år kommer att bli väldigt. väldigt sällsynt, säger huvudcoachen Bob Boughner i San Jose Sharks.

Patrick Marleu gjorde sin NHL-debut den 1 oktober 1997 när han var 18 år och 16 dagar gammal, han var då den yngsta spelaren sedan Lee Wharton debuterade för New York Rangers 1945.

Vegas Golden Knights vann matchen med 3–2 efter att Alex Tuch satt den avgörande straffen.

Patrick Marleau fick chansen att lägga den första i straffläggningen men missade.

Robin Lehner räddade alla tre straffarna från San Jose Sharks.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!