Artemij Panarin

Säger nej till VM: ”Landsförrädare”

Panarin sågas för VM-nobben

Av: 

Andreas Käck

HOCKEY

NHL-stjärnan Artemij Panarin, 29, tackar nej till VM-spel med Ryssland.

Nu sågas han rejält i sitt hemland.

– Han visar ingen respekt, säger före detta förbundskaptenen Vladimir Plyuschev.

Artemij Panarin är en firad stjärna och stor publikfavorit i New York Rangers.

Samtidigt är hans relation med Ryssland ansträngd.

Tidigare den här säsongen valde 29-åringen att ta en paus från hockeyn efter i rysk media ha anklagats för att ha misshandlat en tjej 2011. Något som visade sig vara ett påhittat rykte som en del i ett politiskt spel då Panarin varit öppet kritiskt mot president Vladimir Putin.

”Det råder inga tvivel om att att det är en skrämseltaktik mot honom efter att han uttalat sig i politiska frågor nyligen”, skrev Rangers i ett uttalande.

Rangers ser ut att missa slutspel i NHL. I så fall blir Panarin tillgänglig för spel i hockey-VM. Men enligt uppgift har han redan nu meddelat att han inte tänkter delta.

Ett beslut som väcker ramaskri i hans hemland.

Sågas av ikonen

65-årige Vladimir Plyuschev – som skördat stora framgångar som förbundskapten för Rysslands juniorlandslag och som även varit head coach för A-landslaget – kallar honom ”landsförrädare”.

– Det ryska landslaget ska innehålla spelare som älskar, respekterar och brinner för sitt land. Jag tror att Panarin har ett annat tänk. Han är inte amerikan än, men han är heller inte rysk, säger Plyuschev enligt RT.

”Inte snyggt”

Senast Panarin spelade hockey-VM var 2017.

– Han är en grym spelare, men nu handlar det om att representera ditt lands färger och brinna för det. Sättet Panarin har uttalat sig om Ryssland på är inte snyggt, säger Plyuschev.

Enligt Sovsport har Panarin tackat nej till VM av flera anledningar: Den politiskt spända situationen, att han inte vill hamna i ännu en strikt coronabubbla samt att han planerar sitt bröllop med sin blivande fru Alisa Znarok.

Foto: Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Allt om hockey-VM 2021 – spelschema, datum och tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Artemij Panarin

Ishockey-VM

NHL

Ishockey