HockeyEttan

”Vissa dagar är mörkare än andra”

Stjärnorna som står vid sidan i kvalserien

Av: 

Mikael Mjörnberg

Sebastian Borg.
Sebastian Borg.

HOCKEY

De tillhörde ligans allra hetaste spelare under säsongen. Men efter olägliga skador på upploppet tvingas Nybros poängspruta Sebastian Borg och Hudiksvalls och hela Hockeyettans målkung Jesper Wiberg se den hett eftertraktade kvalserien från sidan.

En situation där de tvingas försöka bidra på andra sätt än på isen.

– Jag försöker vara den som man kan prata med. Vissa behöver prata av sig mer än andra, säger Sebastian Borg.

Ikväll återstartar kvalserien igen efter en dryg veckas paus på grund av ett coronautbrott i Hudiksvall och den gör det med ett intrikat möte mellan just sjukstugan Hudik och storfavoriten Nybro Vikings.
En match mellan två lag med oerhört fina säsonger i ryggen, men som tvingas se två av säsongens hetaste spelare i hela ligan stå bredvid och titta på.
Forwarden Sebastian Borg gör sin femte säsong i Nybro Vikings och har flugit fram över isarna under säsongen. Han har växt ut till en av lagets viktigaste anfallare och vann också den interna poängligan i seriespelet med 35 poäng (7+28) på 40 spelade matcher.
– För mig har det känts hur bra som helst, jag har tagit ansvar när det gäller allting. Defensivt, offensivt och utanför. Jag tycker att det är min bästa säsong, speciellt som jag kan kliva fram och försöka vara ledande i Allettan där det är som tuffast. Det har jag alltid velat vara, en ledande spelare mot de bättre lagen, säger han.
Samma sak gäller Jesper Wiberg som gör sin andra säsong i Hudiksvall och följde upp fjolårets notering på 21 mål i seriespelet med mäktiga 31 fullträffar den gångna vintern. Något som gjorde honom till Hockeyettans bästa målskytt.
– Det är klart att den här säsongen har rullat på bra. Jag tycker att jag har mognat lite mer i mitt spel, jag har varit lite enklare och lite rakare. Min styrka ligger i mitt skott och jag försöker utnyttja det så mycket jag kan. Det är små detaljer, det är inte några större förändringar, men lite finslipningar på vissa saker, konstaterar Wiberg.
– Jag har väl alltid sedan jag var liten haft ett bra skott och utnyttjat det och gjort ganska mycket mål under åren som har varit, men jag har tagit det ett steg längre nu. Jag har väl lite känsla för att dyka upp där pucken studsar ut och hamnar och kunnat raka in några puckar. Det är väl det man har utvecklat, att inte bara skjuta alla mål, utan hitta några returer och så där också.

”Hörde hur det poppade till”

Men i kvalserien finns alltså ingen av de två succéspelarna med. En förlust för dem, för deras lag och för publiken som går miste om två riktiga attraktioner. Snopet för alla inblandade eftersom det var två olyckliga situationer som satte punkt för säsongerna.
För Sebastian Borg var olyckan framme i Allettans allra sista omgång borta mot Skövde den 13 mars. Nybro Vikings var redan klara seriesegrare och i den helt betydelselösa matchen (som Vikings vann med 10-3) åkte succéforwarden på en tackling i anfallszon. Han landade illa och resultatet blev en allvarlig fraktur med skador på skenbenet, vadbenet och i fotleden. Det krävdes operation där läkarna satte in en märgspik i skenbenet och sex ytterligare skruvar.
– Jag insåg direkt när det hände, jag hörde när jag drog av den. Jag vred av hela skenbenet och jag hörde ju att det bara poppade till och jag visste direkt att den här säsongen är slut, berättar han.
Jesper Wiberg å sin sida var med när slutspelet drog igång och pangade in två ytterligare mål i åttondelsfinalserien mot Piteå, men i det första kvartsfinalmötet med Östersund den sjätte april var olyckan framme. 23-åringen ådrog sig en knäskada.
– Jag tror att det var fem minuter kvar av matchen, så det var inte mycket kvar. Vad kan det handla om, ett, två byten till som man hade spelat om man hade varit fräsch. Det var surt, riktigt surt, suckar han.
– Det var en kampsituation vid båset och motståndaren landade på mitt knä. Jag fick det lite under mig själv så det är klart att det var olyckligt. Det var en ren och skär olyckshändelse. Det är ett ledband som är trasigt så det var väl den lindrigaste prognosen jag kunde få ändå. Nu har jag fått något specialskydd som jag ska ha här några veckor framöver och köra lite rehab under tiden och sen ska jag väl vara fullt fräsch igen låter det som.
Att kvalserien blev pausad och matcher uppskjutna öppnar inte dörren för en eventuell återkomst?
– Den här säsongen är tyvärr över, så långt till insikt har jag kommit och det gäller att göra ett par bra rehabveckor här så ska det inte vara några bekymmer, utan jag kan vara fullt redo för nästa år.

Nybros spelare jublar efter kvartsfinal två i kvalet till Hockeyallsvenskan mellan Nybro och Visby Roma.

Försöker vara ett mentalt stöd

Istället för att vara med och spela under den roligaste tiden på åren, i en kvalserie med en plats i Hockeyallsvenskan i potten får de två anfallarna istället hitta andra sätt att bidra till sina respektive lag.
Sebastian Borg har antagit rollen som något av ett mentalt bollplank i Nybro Vikings.
– De första tre dagarna efter skadan var det riktigt mörkt mentalt, men sen tänkte jag att jag ska väl inte gräva ner mig, utan försöka vara en glad kille ändå och försöka bidra så mycket som det går utanför isen när jag är därnere.
Hur har det gått?
– Det går väl upp och ner, jag försöker vara så glad som möjligt, men vissa dagar är det mörkare än andra. När jag väl är i hallen är jag så glad som jag kan vara, jag kör min rehab därnere så det är bara att gå ner dit och vara så glad som möjligt.
– Det man kan göra är att sprida energi, man kan försöka peppa de andra och försöka se om någon har en dålig dag, då går man dit och snackar med honom. Man kan se mer grejer än vad man ser när man själv spelar, som hur andra mår eller bara fråga hur läget är och finnas där om de vill prata ut. Om det varit tufft på jobbet eller något annat, eller om man har några funderingar på hur hockeyn går. Jag försöker vara den som man kan prata med. Vissa behöver prata av sig mer än andra.
För Jesper Wiberg är situationen lite annorlunda med tanke på att han bor i Sundsvall och att Hudiksvall tvingats förlägga sin verksamhet till Söderhamn sedan Glysishallen bommats igen för renoveringsarbeten. Det är ungefär 14 mil enkel väg från hemmet till hallen.
– Träningar är jag inte med på, då håller jag mig hemma, speciellt nu när det varit lite corona. Bortamatcher blir jag också hemma, dels för att spara någon kostnad för mat och hotell för klubben och så har jag ett jobb här vid sidan som jag är väldigt mån om att sköta när jag kan göra det. Det passar att stanna hemma på de resor där det är lite längre och sen komma ner och stöttar på hemmamatcherna. Jag pratar med grabbarna nästan varje dag så jag får info om vad som händer och sker. Man är med, men ändå inte på något vis.
23-åringen försöker bidra med ett extra par ögon när han själv inte kan vara på isen och göra målen.
– Oavsett vad det kan vara så försöker man vara till lite nytta i alla fall, man är ju fortfarande en del av laget, man vill kunna vara med och bidra även om man inte kan göra det på isen.
– Man får en helt annan överblick över matchen när man sitter på sidan, man ser helt andra grejer så det är klart att man kan komma ner och komma med lite tips i periodpauser, men samtidigt vill jag inte vara nere och störa för mycket. I huvudsak försöker jag låta dem som är på isen sköta det där.

Blickar mot allsvenskan

Att inte kunna vara med och spela i kvalserien är förstås en stor besvikelse, men de båda anfallarnas framfart i Hockeyettan under säsongen har inte gått obemärkt förbi. Båda ska enligt prognosen vara fullt återställda till kommande säsong. Frågan är, oavsett av hur kvalserien slutar, på vilken nivå de spelar nästa säsong?
Sebastian Borg viftar bort funderingar på framtiden.
– Jag har inte kommit så långt, det enda jag har funderat på är att jag ska ha min rehab här nu, jag ska försöka bli hel och komma tillbaka till jobbet vid sidan om och så får man se helt enkelt hur det blir efter säsongen, om det finns någon klubb som vill ha mig, skrattar han.
Målkungen Jesper Wiberg gläntar lite mer på dörren.
– Framtiden är öppen just nu, jag har sagt hela tiden sedan jag började spela hockey att jag vill bli så bra som möjligt och spela så högt som möjligt. Sen får vi väl se vad som händer och sker.
– Hudiksvall är en jättebra klubb, jag trivs bra här, men sen är det klart att vill man bli så bra som möjligt är det klart att man någon gång i karriären måste ta nästa steg också. Vi får väl se lite vad som händer framöver.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

Så slutar kvalserien till hockeyallsvenskan – plusbetyg på alla lagen

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

HockeyEttan

Nybro Vikings IF

Hudiksvalls HC