IF Björklöven

Stoppar spel på Björklöven–Mora

Av: 

Andreas Käck

Simon Norberg

Gustaf Ränkeskog

HOCKEY

Björklöven tappade 3–0 till 3–7 mot Mora i hockeyallsvenskan.

Då valde Svenska Spel att stoppa möjligheten att livespela på matchen.

Dessutom pausar de alla vinstutbetalningar tills vidare.

– Vi har noterat avvikande odds som föranleder misstankar som gör att man kan ifrågasätta den sportsliga integriteten, säger Magnus Fridell på pressjouren.

Topplaget Björklöven gick ifrån till en snabb 3–0-ledning i kvällens hockeyallsvenska match mot mittenlaget Mora. Sedan tog matchen en oanad vändning. Mora gjorde sju raka mål.

Händelseutvecklingen blev snabbt en snackis på sociala medier. Flera användare påpekade att de hade noterat ”mystiska oddsrörelser” på diverse betting-sajter.

Startar utredning

Det bekräftas nu av Svenska Spel.

– Vi har valt att stoppa möjligheten till live-spel på den här matchen och kommer också att pausa alla vinstutbetalningar tills vidare. Anledningen är att vår ”trading” har noterat avvikande oddsrörelser hos andra spelbolag. Det föranleder misstankar som gör att man kan ifrågasätta den sportsliga integriteten, säger Magnus Fridell på Svenska Spels pressjour.

Svenska Spel kommer nu att starta en utredning.

– Det sker direkt. Vi får se hur lång tid det tar. Man kommer att titta noga på det här, säger Fridell.

Unibet utreder

Björklöven stod i cirka 1.30 i odds inför matchen. Vid ledning 3–1 ska liveoddset på Björklöven ha legat på omkring 1.50, enligt uppgifter på Twitter.

Spelbolaget Unibet utreder också ärendet i detta nu, säger Henrik Holm, som är presskontakt.

– Jag har varit i kontakt med vår chef, som ska ta detta vidare med vår oddsleverantör Kambi. Det man kan konstatera är att det inte är en normal oddsrörelse. Om Björklöven står i 1.30 inför matchen så ska de snarare vara nere på typ 1.05 vid ledning 3–1, säger Holm.

Har du varit med om att något sådant här hänt i en svensk hockeymatch förut?

– Nej, inte vad jag kan minnas.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är fåordig om händelsen.

– Givetvis väcker det uppmärksamhet om ett så seriöst spelbolag som Svenska Spel stoppar spel på en enskild match, men samtidigt är det viktigt att vi inte drar allt för snabba slutsatser innan vi har mer fakta på bordet. Med det sagt är såklart varje misstanke om ”spelfusk” en viktig fråga för oss i svensk ishockey. I det här enskilda ärendet har jag som ordförande har jag ingen ytterligare information.

Gabriel Monidelle, tillförordnad vd för hockeyallsvenskan, säger så här:

– Vi har en säkerhetsapparat kring det här. Är det en misstanke om spelfusk måste en anmälan komma in först. Kommer den in så blir det en polisfråga och då bistår vi förstås polisen i det ärendet. I dagsläget har jag ingenting mer att tillägga.

”Olyckligt”

Hockeyallsvenskans ordförande, Niclas Fröberg, fyller i:

– Varje gång det påstås eller tycks någonting sådant är det olyckligt, men jag kommer som ordförande för hockeyallsvenskan inte att spekulera utifrån det som skrivs. Nu får de som kan starta en utredning. Visar den att det har föregått något som inte har gått korrekt till, då blir det en polisanmälan, säger han.

Mora vann matchen med 8–4.

ANNONS

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

Extern länk från C More

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

IF Björklöven

LÄS VIDARE

Uppvaktar konkurrentens publikfavorit

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IF Björklöven

Mora IK

Hockeyallsvenskan

Ishockey