Montréal tog sista chansen: ”Hade lite flyt”

TAMPA. De var ett mål från andra raka titeln och hade tre minuters powerplay i början av förlängningen. 

Men nej, Tampa Bay Lightning fick inte fira ny Stanley Cup-seger i natt.

Canadiens dödade den till synes förödande utvisningen och strax efteråt såg till Josh Anderson till att ge dem första vinsten i årets final.

– Vi hade redan packat väskorna och var helt övertygade om att vi skulle åka tillbaka till Tampa för fler matcher, säger hjälten efter 3-2-triumfen.

Det kändes verkligen som att 2021 års Stanley Cup-final redan var över när förlängningen startade.

Direkt efter en tekning i tredje periodens slutminut råkade Montreals kapten Shea Weber nämligen köra upp klubbladet i ansiktet på Ondrej Palat och visades ut i fyra minuter.

Så laget med ett av hela hockeyhistoriens mest mördande powerplay fick alltså inleda övertiden med tre minuter i numerärt överläge.

Men desperata hemmaspelare som under inga omständigheter ville bli svepta i fyra raka, på hemmaplan och med sin kapten i utvisningsbåset, lyckades döda utvisningen – och fick så mycket momentum av den bedriften att de mindre än minut senare avgjorde matchen.

”Hade lite flyt”

Under en kvick kontring vräkte sig Josh Anderson fram på en retur och lyckades, halvt liggande, vispa in sitt livs viktigaste mål bakom Andrei Vasilevskij.

– Jag hade lite flyt där och visste först inte om pucken hade gått in men såg att domaren signalerade för mål och blev givetvis väldigt glad. Det var ett riktigt stort mål, säger Anderson under en presskonferens efteråt.

– Men vi har hela tiden trott på oss själva. Vi packade väskorna redan i eftermiddags och var helt övertygade om att vi skulle åka tillbaka till Tampa för fler matcher.

Och en sådan blir det nu i Amalie Arena – natten till torsdag. Bara nu arenan står kvar när tropiska stormen Elsa, som förväntas dra in över nejden sent på tisdagen, gjort sitt...

– Vi känner att vi är i en bra position nu och ska åka dit och ta hand om business en gång till, fortsätter matchhjälten.

– Lightning vill garanterat inte flyga tillbaka till Montreal för ytterligare en match inför våra fans men det ska vi se till att de tvingas göra.

Ende svensken petad

Faktum är dock att regerande mästarna har en ny chans att säkra andra raka titeln inför sina fans i den femte matchen.

Men som Victor Hedman påpekar krävs att man tar bättre hand om sina chanser då, framförallt just i powerplay. De kammade noll i sammanlagt fem sådana lägen i natt.

– Vi sätter press på oss själva att producera i de situationerna och måste göra mål då, så är det bara. När det inte händer blir vi besvikna på oss själva.

Montreals ende svensk, Erik Gustafsson, var petad för första gången i finalserien. Hans ersättare, unge ryssen Alexander Romanov, gjorde mål så risken är nog stor att stockholmaren får se även femte matchen från läktaren.

Josh Anderson firar efter sitt 3–2-mål.
Josh Anderson firar efter sitt 3–2-mål.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!