Plötslig regeländring mitt under säsongen: ”Har inte informerats”

Foto: JOHAN BERNSTR M / BILDBYR N

avMattias Karlsson

HOCKEY

ÖREBRO. SHL-matchen Örebro–Skellefteå innehöll två videogranskningar av målsituationer.

Mest omdiskuterat var Örebros godkända 1–0-mål.

– Regeln har gjorts tvärtom under uppehållet, vi har inte blivit informerade, säger Skellefteås huvudcoach Bert Robertsson.

Tidigare under säsongen har mål dömts bort när målvaktens klubba har blivit påkörd utanför målgården.

Från och med omgången tisdag den 14 november efter landslagsuppehållet är regeltolkningen tvärtom, om en målvaktsklubba blir påkörd utanför målgården ska det dömas mål.

– Det stämmer, vi hade en sittning i lördags där vi blev informerade. Det är tråkigt om klubbarna inte fått den informationen, säger Mikael Sjöqvist som dömde matchen tillsammans med Wolmer Edqvist.

Varför har den här ändringen gjorts mitt under säsongen?

– Det får du fråga SHL om, jag får hänvisa till dem. Jag kan bara spekulera i att man vill se mer mål.

Långt samtal bakom stängd dörr

Bert Robertsson gick in i domarnas omklädningsrum efter matchen och stannade där i 15 minuter.

När Skellefteå-coachen kom ut genom dörren säger han till Sportbladet:

– Jag måste lugna ner mig. Vi får snacka om en stund.

Sedan vankade han runt i Skellefteås omklädningsrum tyst för sig själv.

När Bert Robertsson kommer fram igen är han lugn, eftertänksam och tydlig – men orden är samtidigt starka.

– Jag har inte blivit informerad om den här regeländringen. Jag som tränare vet inte vad som gäller och har inte kunnat prata med mina spelare om det och får mig som tränare se ut som att jag inte har någon koll, ingen i laget eller klubben har vetat något, säger han.

– Jag hade gärna suttit med och diskuterat den här förändringen. Jag tycker att den är jätteviktig för nu har den här tolkningen diskuterats i flera års tid.

– Att göra sådana här regeländringar mitt under säsongen gör mig väldigt konfunderad, det skapar mer oro än ger ordning och reda. Det som har gett poäng i ena fallet gör det inte i det andra fallet.

– Det här är inte värt sporten att inte ha tillräcklig tydlighet att förhålla sig till. Framförallt fansen ska kunna förvänta sig en bra produkt.

Skellefteå-mål bortdömt

Örebro fick alltså sitt 1–0-mål av Jere Sallinen godkänt efter att Tom Wandell kört på Gustaf Lindvalls målvaktsklubba.

Skellefteås Adam Pettersson fick däremot ett mål bortdömt som hade betytt 3–1 till bortalaget i den andra perioden, efter att Bud Holloway kört in i Örebro-målvakten Axel Brage i målgården.

– Vårt bortdömda mål tycker jag är en 50–50-bedömning. Men båda fallen går åt fel håll för oss, säger Bert Robertsson.

– Vi har haft fem liknande fall under säsongen. Det gör mig upprörd att de här förlorade poängen efter uddamål hopar sig.

Örebro vann matchen med 3–2 efter de svängiga periodsiffrorna 1–0, 0–2, 2–0 och vann igen efter de fyra raka förlusterna innan uppehållet.

Jere Sallinen gjorde 1–0 och 3–2 för Örebro, Sakari Manninen gjorde kvitteringen 2–2 och passade fram till de två andra.

Skellefteås kvittering 1–1 gjordes av Jesper Olofsson och ledningsmålet till 2–1 gjordes av Bud Holloway, de båda assisterade också till varandra.

Sportbladet har sökt SHL:s domarchef Ulf Rönnmark för en kommentar.

Enligt uppgifter till Sportbladet har regeltolkningen förändrats bland annat för att två mål godkänts vid liknande situationer under säsongen, i båda fallen är det just Örebro som också har gjort målen.

ARTIKELN HANDLAR OM