”Det här är en drömsäsong”

Brynäsveteranerna om kaoset, SDHL och OS

Foto: TT (Obs: Bilden är ett montage)
Landslagsduon Sara Grahn och Anna Borgqvist.
HOCKEY

Nästan halva laget har för­svunnit och det är ett till stora delar nytt Brynäs i årets SDHL. 

Men veteranerna – landslagsduon Anna Borgqvist och Sara Grahn – är kvar och siktet är högt inställt. 

–  Klart vi vill gå längre än kvartsfinal, det är inget att snacka om säger Grahn ­bestämt.

Foto: HANS ABRAHAMSSON
Många spelare har lämnat Brynäs till i vinter, men Borgqvist och Grahn är kvar.

För fjärde året i rad tog Brynäs säsong slut redan i kvartsfinal. ­Uttåget i våras följdes av en minst sagt turbulent tid där det inte fanns någon tränare och bara en enda spelare på kontrakt. 

Det pratades om kris och kaos. 

Något som förstärktes när den första tränarkandidaten, Magnus Grönlund, hoppade av efter bara några dagar.  

Samtidigt lämnade flera tunga namn Gävleklubben och skrev på för konkurrenter i SDHL. Jessica Adolfsson och Josefine Holmgren till Djurgården och Emma Murén följde med tränaren Madeleine Östling till Linköping.

15 säsonger i klubben

Två som inte hade kontrakt, och som funderade en del på 

sin ­framtid, var forwarden Anna Borgqvist, 25, och målvakten Sara Grahn, 29. Båda två etablerade landslagsspelare och med sammanlagt 15 säsonger i Gävle­klubben. 

Nu följde de utvecklingen i Brynäs med viss oro:

– Klart att det var lite osäkert när det bara fanns en spelare kvar på kontrakt. Men någonstans blev det rätt man på rätt plats vid ­precis rätt tillfälle, säger Grahn och ­syftar på Brynäs klubbdirektör ­Johan Stark, som i våras klev in som sportchef och styrde upp ­lagbygget. 

En del finns fortfarande kvar att göra, Brynäs har i skrivande stund bara fem backar i truppen. Men bland nyförvärven märks tunga namn som landslagsduon Erika Udén Johansson och Caroline Markström, samt danskan ­Michele Brix Nielsen. 

”Märktes när han tog över”

Både Grahn och Borgqvist ­hyllar arbetet som Johan Stark lagt ner för att få ihop ett fungerande och konkurrenskraftigt lag till SDHL:  

– Det märktes verkligen när ­Johan tog över. Våra åsikter kom fram på ett helt annat sätt och det blev också resultat. Lagbygget är en sak, men det kan exempelvis handla om smågrejer som ­träningskläder och detaljer ­omklädningsrummet. Nu händer det konkreta saker på ett helt ­annat sätt och nu har vi dessutom Åke som jobbar på kansliet.  

Åke är den förre stormålvakten Åke Liljebjörn som i somras tog över som huvudtränare. Liljebjörn är också sportchef och har även huvudansvaret för damverksamhetens utveckling.

Den första tiden med Liljebjörn som tränare har bara varit positiv enligt landslagsduon: 

– Ja, jag gillar honom. Åke är lugn och trygg och vet vilken hockey han vill spela. Han är ­väldigt detaljerad. På klubblagsnivå har jag aldrig varit med om så många detaljer. Det påminner en hel del om hur vi jobbar i landslaget säger Borgqvist och Grahn fyller på:

– Han är verkligen engagerande och har riktlinjerna klara för hur han vill att spelet ska se ut. Vi har gått igenom detalj för detalj sedan vi gick på is och det blir säkert mer framöver. Nej, det känns verkligen jättekul.

”Fler som kan bidra”

Innan de fyra åren med uttåg i kvartsfinal spelade Brynäs fyra raka SM-finaler mellan åren 2010 till 2013. Nu hoppas både Grahn och Borgqvist att Brynäs på nytt ska vara ett lag som är med och slåss om guldet: 

–  Klart vi vill gå längre än kvartsfinal, inget att snacka om säger Grahn.

Vad talar för att det blir så?

–  Finalåren hade vi en väldigt bred trupp med många spelare. Senaste åren har några få spelare dragit ett för tungt lass. Nu har vi flera spelare som kan bidra framåt och göra mål. Vi kan göra det mer tillsammans som ett lag.

Samtidigt är konkurrensen stenhård och Grahn lyfter fram Djurgården och Luleå som de två huvudfavoriterna till att vinna SM-guldet. Men konkurrens saknas inte: 

–  Årets säsong blir den bästa SDHL som någonsin har spelats, säger Grahn bestämt.

Självklar målvaktsetta

Både hon och Anna Borgqvist blir givetvis enormt viktiga ­kuggar i Brynäs lag. 

De har också viktiga roller i Damkronorna som står ­inför en säsong där den självklara höjdpunkten är OS-turneringen i Sydkorea. 

–  Det är en drömsäsong, ett OS är det största du kan uppleva som damhockeyspelare och visst finns det om möjligt ännu mer motivation, säger Boqvist. 

Hur ser du på Damkronornas möjligheter i OS?

–  Jag känner att vi har en väldigt bra gruppdynamik. Att vi är starka ihop gör att vi kan vinna som ett lag och ska kunna utmana alla lag.

–  Den här sommaren är den ­bästa någonsin med Damkronorna. Vi tar små steg i rätt riktning och ska ­bara ha tålamod och tro på det vi gör, ­fyller Grahn i.

Hon är på förhand den själv­klara målvaktsettan i Damkronorna. Under sommaren har målvaktsstjärnan tränat med Brynäs herrlag och hon inledde säsongen med att vara med på några isträningar med herrlaget. Tränaren Åke ­Liljebjörn är full av beundran för sin målvakt: 

–  Jag måste säga att hon är ­exceptionell. Just hur seriös hon är. Hennes testresultat är i klass med grabbarna. Första träningen med A-laget trodde man att det var en kille som stod där. Sara är ruskigt, ruskigt bra och absolut vårt viktigaste kort. Hon kommer att få dra ett tungt lass i vinter, säger Liljebjörn. 

ARTIKELN HANDLAR OM