Svenska folket: Tre Kronor tar OS-guld

Tre Kronor får flest röster: ”Märks att vi är populära”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
För första gången sedan Lillehammer 1994 kommer en OS-turnering i ishockey att spelas utan NHL-stjärnor. ”Ryssland har på pappret det bästa laget”, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg.
HOCKEY

Tre Kronor – folkets favorit till att ta OS-guld.

Trots att inga NHL-proffs får vara med i Sydkorea.

– Den här turneringen blir så oviss. Många lag har chansen att vinna, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

I dag är det fem månader kvar till OS i Pyeongchang startar. Och när vi frågat svenska folket, via Schibsted/Inizios opinionspanel, om vilka idrottare, eller lag, som får åka hem med de ädlaste medaljerna så hamnar Tre Kronor högst upp.

16 procent av rösterna tillfaller herrarnas hockeylandslag.

14 procent av svenska folket tror att Stina Nilsson och Charlotte Kalla är de största guldhoppen. 

Delar vi upp rösterna efter kön så är det ännu större skillnad – 20 procent hos männen tror på hockeylandslaget och 16 procent på Nilsson och 14 procent på Kalla. Kvinnorna tror mest på Kalla och därefter Tre Kronor och Nilsson.

”Vi är stolta”

Kanske har VM-guldet i Tyskland en inverkan på panelens positiva syn på hockeylaget.

– Oerhört kul att vi får många röster av våra fans. Jag märker att vi är populära och det är vi stolta över. Vi ska göra vårt bästa i OS och det är en turnering som blir annorlunda jämfört med de tidigare eftersom inga NHL-proffs får vara med, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

Han håller inte riktigt med om att Tre Kronor är den största favoriten i turneringen. 

– Ryssland har på pappret det bästa laget eftersom de har så många duktiga spelare i KHL. Man ska ha i åtanke att vi hade 91 spelare i NHL förra säsongen och det lär inte bli färre i vinter.

Inte ens VM-klass

NHL:s ”nej tack” innebär att Tre Kronor ställer upp med ett lag som faktiskt inte ens håller hög VM-klass.

Det blir ett Euro Hockey Tour-lag, i princip.

– Och för lag som Schweiz och Tyskland innebär det här att de kan spela med sitt bästa lag, eftersom de knappt har några NHL-proffs. Jag tror fem sex lag har bra chans i OS och givetvis är Sverige ett av dom, säger Grönborg.

Tre Kronor lämnar Sverige den 7 februari och landar i Seoul den 8 februari.
I stället för att åka direkt till OS-byn väljer man att stanna vid internationella flygplatsen och ha ett mini-läger i Inchon.

– Vi gör det för att träna ihop laget och även ha en match innan huvudturneringen startar. Tror det är en smart lösning för att inte hamna mitt i OS-hetsen, säger Rikard Grönborg.

* 1% var: Damkronorna, ishockey. Sprintstafett, damer, längdskidor. Victor Öhling Norberg, skicross. Maria Pietilä Holmner, alpint. Calle Halfvarsson, längdskidor. Stafett damer, längdskidor. Stafett herrar, längd. Någon annan.

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinions-
panel som speglar svenska folket.

Målgruppen är svenska allmänheten 18 år och äldre.

Undersökningen omfattar 1 240 intervjuer under perioden 22–28 augusti 2017 och är genomförd som en webbundersökning.  

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM