Mårts: ”Jag valde att byta ut Grönborg...”

HOCKEY

På plats i Moskva – men ska inte hjälpa till

MOSKVA. På fredagen landade Rikard Grönborg i Moskva.

Men han kommer inte bistå Pär Mårts i Tre Kronors bås.

– Jag kände efter JVM att Rikard inte skulle orka med uppdraget med Tre Kronor. Därför valde jag att byta ut Rikard, säger Mårts om förändringen.

Sedan VM 2008  har Rikard Grönborg varit ett stående inslag runt Tre Kronor. Han har hjälpt till med scoutning av motståndare och genomfört videogenomgångar. Och de senaste åren har han mer aktivt hjälpt Pär Mårts med coachning under matcher och att hålla i träningarna.

Många anser att det var Grönborg som la grunden till VM-guldet 2013 med en aktiv coachning och givetvis hade Henrik och Daniel Sedins intåg till laget en positiv effekt.

Inte med i båset

Men 2016 i Moskva finns han inte med.

Den tillträdande förbundskaptenen Grönborg är petad från båset.

Lite förvånande eftersom Ishockeyförbundets högste chef Tommy Boustedt hyllat Grönborg som en av världens bästa matchcoacher.

På fredagen, strax före 16.00 lokal tid, landade Grönborg på flygplatsen Sheremetyevo i Moskva. Men inte som Tre Kronor-coach. Utan mer som en hockeyturist med lite ansvar att kolla på spelare inför framtiden.

”Skulle inte orka”

Under VM, efter en träning i Ice Palace, valde Mårts att utveckla varför han ratat Grönborg.

– Jag kände under säsongen att jag inte visste hur Rikard skulle orka med VM. Det var mycket på JVM och att ta ett lag till den 1 juni. Och för att han ska kunna lyckas med sitt uppdrag så tyckte jag det var bättre att han inte var med här, säger Mårts.

Saknar du Rikard?

– Nej, vet inte om jag saknar honom. Han är en bra matchcoach, jag är inte lika bra på sånt. Men vi har fördelat uppgifterna på mig och Tornberg och Engman har tagit mer ansvar vid scoutningen. Vi löser det så gott vi kan, säger Mårts.

Grönborg har tillträtt som förbundskapten för det lag som ska representera Sverige i World Cup. Han har tagit ut 16 spelare och ska komplettera med ytterligare sju spelare senast 1 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM