HV 71 skrällvann mot rivalen Linköping

avEmelie Fredriksson

HOCKEY

Asserholt vinnare i överraskande comebacken

Foto: Bildbyrån STR
HV 71 tog en tung skalp i första slutspelsmatchen.

HV 71 skrällvann mot regerande mästarlaget Linköping i sin första slutspelsmatch någonsin.

Kaptenen och landslagsstjärnan Jenni Asserholt stod för en överraskande comeback efter sin skada – och låg bakom segern.

– Hon är exceptionell! Jag förstår att "Boorken" måste gnugga händerna i dag, säger tränaren Ulf Johansson.

Nykomlingen HV 71, som vunnit båda sina hemmamatcher mot Linköping under säsongen, tog en tung skalp i första mötet i kvartsfinalserien.

Hemmalaget kunde fira en överraskande 2–0-seger och att kaptenen Jenni Asserholt, som förväntades missa hela säsongen, var tillbaka efter sex veckors skadefrånvaro.

– Det var snabba puckar på slutet. Vi testade foten i går och den svarade bra över natten. Beslutet togs i morse, säger Asserholt.

– Det funkade helt okej. Jag är ju inte riktigt matchvan så nu kan det bara bli bättre, säger kaptenen, som är inställd på att försöka ta en plats i ett skadedrabbat Damkronorna till VM i slutet av mars.

– Det var otroligt viktigt att få några matcher här. Jag är en spelartyp som måste vara i gång mycket.

"Hon är exceptionell"

Tränaren Ulf Johansson gladde sig stort över comebacken och tycker att Asserholt gjorde en av sina bästa allra matcher under säsongen.

– Hon är exceptionell, ofantligt vältränad och hennes rehab har gått snabbare än många beräknade. Hon har jobbat så hårt för det här och har en enorm drivkraft. Det är inte bara glädjande för oss att hon är tillbaka utan även för landslaget. Jag förstår att "Boorken" måste gnugga händerna i dag. Hon steppade verkligen upp i dag, säger han.

Det var Asserholts puck som touchade Sara Jakobsson in i mål till 1-0. 'Målskytten' ville inte ta åt sig äran för målet.

– Haha, all credd till (Fanny) Rask och Asserholt för förarbetet!, säger Jakobsson.

– Vi har kommit in som underdogs så segern i dag var ruggigt skön. Nu hoppas vi att det bara blir en match till.., säger hon.

"Kommer inte hitta kaxighet"

Det hela kommer att avgöras i Linköping, där HV 71 haft svårt under säsongen. Trots segern är laget fortsatt ödmjukt inför vad som väntar.

– Linköping är fortfarande superfavoriter. Vi kan inte springa ut och vara kaxiga nu. Vi har tagit hela säsongen med en stor portion ödmjukhet och kommer fortsätta med det. Någon kaxighet kommer du inte hitta i HV71 den här säsongen, säger Ulf Johansson.

■ ■ ■

Även Djurgården var i sin första slutspelsmatch någonsin – och övertygade.

Leksand tog visserligen ledningen i mötet och dominerade i den första perioden. Men sedan steg Djurgårdens "superkedja" fram. Hanna Olsson, Andrea Dalen och Tina Enström stod bakom alla fyra målen. Olsson blev poängbäst med sina två mål och två assist.

■ ■ ■

Fjolårsfinalisten AIK åkte på en förlust i Örnsköldsvik.

Tabellåttan Modo tog en stark hemmaseger efter tre mål av 20-åriga Alice Östensson och är liksom Djurgården och HV71 nu bara en match från semifinal.

Seriesegraren Luleå möter Brynäs i morgon.