Anmäler läkare – efter ruttna senor

HOCKEY

SHL-spelarens karriär kan vara över efter missen

1 av 4

SHL-spelaren Rasmus Fyrpihl, 21, har anmält en läkare.

Detta sedan denne missat att hockeyspelarens senor var av och i stället trodde att det var ett skärsår vilket ledde till att senorna ruttnade.

– Hade han bara gjort en ordentlig undersökning hade jag varit tillbaka nu, säger den skadade Örebroforwarden.

Örebrospelaren Rasmus Fyrpihl, 21, har anmält en läkare till Inspektionen för vård och omsorg för felaktig vård.

I början av november 2015 skadade sig Fyrpihl, då utlånad till Vita Hästen, på träning när han fick en skridsko på insidan av foten och kände direkt att något var fel.

Det började blöda direkt och jag gick ner i omklädningsrummet. Efter en halvtimme kom lagläkaren ner och sydde ihop mig. Han sa att där skridskoärret går är det inga senor, säger Fyrpihl till Sportbladet.

Två senor var helt av

Men läkningsprocessen gick inte som den skulle.

Dagen efteråt vaknade hockeyspelaren upp med ett högerben, från knät och nedåt, som var dubbelt så stort som det vänstra – vilket höll i sig fram till jul – och Fyrpihl kom i kontakt med två andra läkare.

För att säkerhetställa att inga senor i foten var av genomgick Örebrospelaren en ultraljud- och magnetröntgensundersökning varpå det konstaterades att det inte var något skärsår.

I stället var två senor i foten helt av.

– Då trodde jag att det skulle bli bra igen och att det var vägen tillbaka, säger forwarden.

Men efter bara två veckor uppstod nya problem.

Fyrpihls operationssår blev infekterat och hade spruckit upp. Därför öppnade operationsläkaren upp såret på nytt varpå man upptäckte att de två senorna gått av på nytt.

Det började välla ut gult var. Det hade gått så lång tid från det att senorna gick av så de hade vuxit fast i allt möjligt i foten och hade ruttnat. De var inte i något bra skick helt enkelt, säger Fyrpihl.

Hade ruttna senor i foten

Enligt operationsläkaren berodde det på den felaktiga bedömningen vid förstaskedet och menade att det tog för lång tid innan de avslitna senorna opererades.

Därför ruttnade senorna och växte ihop i benet. Därför har Fyrpihl nu anmält lagläkaren.

– Hade han bara gjort en ordentlig undersökningen hade vi inte pratat nu. Det är klart att jag är besviken och anmälan har jag gjort för att ingen ska behöva hamna i den situation som jag är i.

21-åringen fruktar dessutom att karriären kan vara över.

Jag tränar för att komma tillbaka, men vi vet inte. Det har snart gått ett år och jag har fortfarande ingen kraft i foten och problem. Hade läkaren gjort ett ordentligt jobb från början hade jag spelat ishockey nu.

ARTIKELN HANDLAR OM