Lidströms hyllning tilll Hörnqvist

HOCKEY

”Väldigt hedrande att han ser likheter”

NEW YORK. Patric Hörnqvist bökade in sitt fjärde slutspelsmål när Pittsburgh krossade New York Rangers i natt – och på Madison Square Gardens läktare satt Nicklas Lidström och tyckte det såg ut ungefär som när bäste kompisen Tomas Holmström brukade härja i NHL:s målgårdar.

– Det är ju väldigt hedrande att höra att just han ser likheter. ”Homer” var klart bäst i ligan inom det gebitet, säger ”Bengan” till Sportbladet.

Nicklas Lidström är ju en av de synnerligen namnkunniga konsulter svenska hockeyförbundet anlitat inför höstens World Cup-äventyr i Toronto och senaste veckan har han rest runt i USA med kaptenerna Rickard Grönborg och Johan Garpenlöv för att studera svenskar som krigar i Stanley Cup-slutspelet.

Trippen slutade för ”Lidas” och Grönborgs del med fjärde mötet mellan New York Rangers och Pittsburgh Penguins på Manhattan – medan ”Garpen” såg Tampa slå ut Detroit i Florida – och där kunde de konstatera att båda de blågula pingvinerna Patric Hörnqvist och Carl Hagelin i högsta grad är med och konkurrerar om de återstående platserna  i World Cup-truppen.

– Ja, båda verkar vara i väldigt bra form, säger Grönborg när vi träffar honom på pressläktaren.

– ”Hagge” har härlig energi och frejdighet och Hörnqvist är ju en riktigt krigare i situationerna kring målgården.

”Påminner om Homer”

”Lidas” nickar instämmande. Han kommer rentav att tänka på gamla vännen Tomas Holmström när han ser ”Bengans” härjningar runt motståndarkassen – som i natt slutade med att han styrde in sitt fjärde mål i serien mot Rangers.

– Ja, han påminner väldigt mycket om ”Homer”. Han spelar likadant och har dessutom samma attityd, får otroligt mycket stryk men ger sig utan att tveka in i närkamperna nästa gång, säger den sjufaldige Norris Trophy-vinnaren.

”Bengan” lyser upp när han får det omdömet refererat för sig efteråt.

– Det är ju väldigt hedrande att höra att just han ser likheter. ”Homer” var bäst i ligan inom det gebitet när han spelade, konstaterar han.

”Vill såklart vara med”

Huruvida han med sina bästa Holmström-imitationer gjorde så starkt intryck på firma Grönborg-Lidström att han slår sig in i WC-truppen återstår att se – och det är inget den 29-årige pingvinen funderar särskilt mycket på just nu.

– Man vill ju såklart vara med i den turneringen, men för oss som krigar om de sista platserna finns det inte så mycket annat att göra än att spela så bra som möjligt och sedan får vi se, säger han.

– Just nu är det fokus på slutspelet med Penguins, det är klubben jag får betalt av och kämpar för hela säsongen och vill hjälpa så långt som möjligt i slutspelet.

”Svåraste vinsten kvar”

På den punkten ser det väldigt lovande ut för närvarande. Pittsburgh vann som sagt med rungande 5-0 inatt och kan därmed avgöra hela serien hemma i Consol Energy Center på lördag.

– Ja, fortsätter ”Bengan”, vi har svåraste vinsten kvar att bärga. Det gäller att fortsätta bygga på det vi gör bra, alltså spela med fart och komma in bakom deras backar och utmana dem. Då har vi övertaget, känns det som.

De svenska landslagsbossarna får å sin sida åka hem och fortsätta fundera.

De har sett många svenskar som imponerat.

Grönborg nämner både Jonas Brodin, John Klingberg, Mattias Ekholm, Rickard Rakell, Jakob Silfverberg och Hampus Lindholm när Sportbladet efterlyser namn.

– Vi har väldigt många bra att välja mellan, konstaterar han.

ARTIKELN HANDLAR OM