KHL: Crowns måste ha ok från förbundet

avEmelie Fredriksson

HOCKEY

Ligan slaktar det svenska projektet

1 av 4

Den omtalade Crowns-presskonferensen fick även KHL att reagera.

I går gav man via sajten rsport.nu ett tydligt meddelande, som sannolikt innebär slutet för Crowns-projektet:

– Enligt IIHF-regler måste en klubb som vill spela i en utländsk liga först få tillstånd av det nationella förbundet i landet man verkar i, skriver man.

Presskonferensen som slutade i parodi.

Det var i går som personerna bakom projektet för ett svenskt KHL-lag med arbetsnamnet Crowns höll en uppmärksammad presskonferens.

Målet var att räta ut frågetecken efter den senaste tidens avslöjanden i medierna, men istället blev de flera.

Precis innan presskonferensen skickade svenska ishockeyförbundet ut ett pressmeddelande där man starkt tog avstånd från Crowns.

Och förbundets agerande i frågan fick Crowns att rikta kritik tillbaka.

”Frågan är nu om SIF kommer att fortsätta sätta käppar i hjulet den inofficiella vägen och hur det ryska förbundet/KHL i så fall kommer att agera i frågan”, skrev Crowns.

KHL svarar

Presskonferensen och oenigheten i Sverige fick KHL att reagera. I går gav man, via den statliga sajten rsport.nu, ett förtydligande i frågan.

"Enligt IIHF-regler måste en klubb som vill spela i en utländsk liga först få tillstånd av det nationella förbundet där klubben är belägen. Så för att Crowns ska kunna spela KHL-matcher i Sverige måste man först få tillstånd av det svenska ishockeyförbundet och sedan av det ryska förbundet. KHL:s sammansättning för säsongen 2016/2017 kommer godkännas före 15 juli 2016," skriver man.

Chansen att KHL kommer att gå emot IIHF:s regler är i princip obefintlig. Och det svenska ishockeyförbundets åsikt är glasklar.

Förbundet ger inget stöd

– Svenska Ishockeyförbundet har inte lämnat något stöd till Crowns planer, har förbundets ordförande Anders Larsson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

– Vi är sedan länge medvetna om att det finns starka ekonomiska intressen i anslutning till KHL som gärna ser etableringen av ett KHL-lag i Sverige. Från SIF:s sida har vi vid ett flertal tillfällen dock gett uttryck för vår uppfattning att en sammanhållen inhemsk ishockeyrörelse bäst främjar svensk ishockey och dess utveckling även i framtiden. Vi är övertygade om att denna uppfattning har mycket starkt stöd i den svenska ishockeyrörelsen och också vinner ett mycket starkt stöd i den svenska supporterkulturen.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL