Stor hjälte – men får inte snacka...

HOCKEY

Karlstad. Justin Pogge var en av de mest tongivande i spelarna mot Luleå.

Men nu råder det munkavel på FBK-målvakterna - som inte får uttala sig alls under slutspelet.

En slutspelstaktik som man upprepar från SM-guldet 2011.

– Det är ett gemensamt beslut vi i har tagit, säger målvaktstränaren Maciej Szwoch.

Justin Pogge stod för en stark insats mot Luleå och var en av anledningarna till att FBK kunde vinna med 4-1. Efter att ha stått två raka slutspelsmatcher, målas han nu ut som lagets förstemålvakt även om det inte bekräftas av ledarstaben.

Efter matchen kom även ett annan besked. Nu är det nämligen slutpratat för FBK-målvakterna. I alla fall under pågående slutspel. Anledningen är att nyckelspelarna ska vara maximalt förberedda. Samma taktik hade Färjestad under slutspelet 2011. Då var det Alexander Salak och Cristopher Nihlstorp som var målvakter. Och ni vet väl hur det slutade då?

Med ett SM-guld.

– Vi har tagit ett beslut att målvakterna enbart ska fokusera på slutspelet och sin egen prestation. Har man frågor får man komma till mig, säger målvaktstränaren Maciej Szwoch.

Om denna strategi kommer att påverka målvakternas prestation ur en positiv synvinkel vill inte Szwoch svara på.

”Fantastisk blick”

– Som sagt, det är ett beslut vi har tagit i gruppen. I dag spelade backarna ett uppoffrande försvarsspel där de boxade ut pucken. Pogges insats var jättebra, han hade en fantastisk blick för spelet.

Färjestad har bara hållit nollan en gång under pågående säsong. Den svarade Pogge för tidigare i vintras. Mot Luleå var han en kvart i från att spika igen.

– Men att hålla nollan är inget man fokuserar på. Det är klart att det ger en bra boost men det är segrar som räknas i det här läget, säger målvaktstränaren.

På måndag är det dags för match tre i den här smågriniga matchserien.

– Den här matchserien kommer att bli tajtare och tuffare ju fler matcher vi spelar, säger Rickard Wallin, som noterades för ett mål och en assist.

Linus Persson saknades mot Luleå men förhoppningen är att han är spelklar på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM