Bjurman: Matchen kan bli större än livet självt

avPer Bjurman

HOCKEY

NASHVILLE. Inga definitiva löften går förstås att utfästa.

Men nattens Game 7 i Nashville kan mycket väl bli en av de bästa hockeymatcher som någonsin spelats.

Det är NHL:s två mest magnifika lag som brakar samman – och de kommer ge precis allt de har i ett drama där varje byte är på liv och död.

Alla Game 7 i Stanley Cup-slutspel är alltid elektriska happenings, laddade med en helt egen nerv, egen atmosfär och eget skimmer –  omöjligt att hantera för somliga, rent raketbränsle för andra.
Men den i Bridgestone Arena i honky tonk-kvarteren i Nashville natten till fredag har potential långt bortom det normala.

Den kan bli större än livet självt, om jag får ta i en smula.

Det är ettan och tvåan i grundserietabellen som går upp i ringen –  ja, att de gör det redan i andra omgången bekräftar att NHL:s slutspelsformat suger, men det får vi ta en annan gång – och de har redan pressat varandra i sex spektakulära thrillers, där de på ett besynnerligt sätt turats om att dominera varandra. 

1 av 3 | Foto: Mark Humphrey / TT / NTB Scanpix

Ett stundande inferno i Bridgestone-ladan

Nu ska de obönhörligen skiljas åt. Vinnaren seglar vidare till konferensfinal mot Vegas, förloraren tvingas gå i ide. Så de har inget val. Alla stjärnor och virtuoser och artister och krigare i de båda trupperna måste pressa sig till det allra yttersta – och helst ännu längre. Man spelar karriärens bästa hockey i den här sortens draman – eller åker hem.

Senast vi såg en direkt avgörande holmgång sprängfylld av samma slags löften var när stormakterna Chicago Blackhawks och LA Kings 2014 nådde sin absoluta kulmen på samma gång, gick i clinch i en oförglömlig konferensfinal och inte gick att sära på förrän i sudden death i just Game 7.

Det finns så mycket kvalitet i trupperna

Den matchen har kallats en av de bästa som någonsin spelats och jag håller inte alls för omöjligt att det stundande infernot i Bridgestone-ladan kan leva upp till samma slags hype,

Så exceptionellt jämna är lagen, så mycket kvalitet finns det i den respektive trupperna , så mycket är de garanterat redo att göra för att bärga den största pott många av dem nånsin sett.  

Inte heller håller jag för omöjligt att det blir övertid även den här gången.

Då vetifasen om Nashville – precis som förra våren drabbad av skenande hockeyfeber – överlever. Den lokala akutmottagningarna  bör i alla fall mobilisera för extra mycket hjärtbesvär framåt kvällen.

Hur det går?

Absolut ingen aning.

Patrick Laine kan få mjukost i knäna

Logiskt sett borde Preds ha fördel av att spela på hemmais, men hittills har de egenartat nog varit bättre borta än hemma – precis som sin motståndare. Däremot kan de ha nytta av att lejonparten av manskapet gick igenom Game 7-elden för två år sedan, medan upplevelsen är ny för de flesta i Winnipeg – och ingen kan till fullo förstå vad Game 7 innebär förrän erfarenheten är bärgad. En Patrik Laine kan få mjukost i knäna – eller tvärtom få en rungande kick i den extremt tillspetsade pressen.

Men det där är bara poänglösa spekulationer. 

Allt jag vet med bestämdhet är att detta på förhand framstår som en match som ingen som gillar sporten hockey rimligen kan missa.

LISTA: NHL-lagen som vunnit flest Stanley Cups 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM