Sanningen bakom guldstraffen

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Det var straffen som avgjorde hela VM-finalen.

Men Filip Forsberg hade egentligen planerat att lägga en helt annan straffvariant.

– Jag ändrade mig i sista sekunden, för att var helt ärlig, säger guldhjälten.

Det blev ett nytt helt osannolikt straffdrama när Tre Kronor säkrade andra raka VM-guldet. Precis som mot Kanada i Köln för ett år sedan krävdes straffar för att avgöra VM-finalen. 

Nu var det Schweiz som fick ge sig mot Tre Kronor efter fem rafflande straffrundor. 

Schweiz tog ledningen direkt med 1–0, men när både Oliver Ekman Larsson och Filip Forsberg gjorde mål i tredje respektive fjärde rundan hade Sverige vänt.

Filip Forsbergs straff var den som avgjorde hela VM-finalen. Ett distinkt skott strax över benskyddet på målvakten Genonis plocksida. 

”Hade plocken ganska högt”

En perfekt straff, som såg välplanerad ut.

I själva verket var det precis tvärtom. 

– Ja, jag ändrade mig i sista sekunden och sköt i stället. Hade tänkt göra en skottfint och sedan åt andra hållet och en backhand, säger högerskytten Forsberg med ett leende.

Vad fick dig att ändra dig?

– Det var ganska öppet. Eller det såg ut som det var öppet i alla fall. Målvakten hade plocken ganska högt. Och det gick ju bra.

Forsbergs straffmål betydde att Nino Niederreiter var tvungen att göra mål för att hålla liv i finalen: 

– Klart att det kändes ganska avgörande när jag gjorde mål, vi hade ju en chans till också (efter Niederreiter). Men jag tänkte: ”Nisse” (Anders Nilsson) tar deras. Det finns inte att han släpper den. 

Vilket Nilsson heller inte gjorde.

1 av 5 | Foto: DAVID W CERNY / X01548

Hyllar lagkompisen

Vågade du se deras sista straff?

– Ja, jag såg den men det var knappt. Jag bestämde mig för att titta när han (Niederreiter) var vid toppcirkeln ungefär, säger Filip Forsberg. 

Känslan att avgöra en VM-final…?

– Den är svår att förklara. Straffar är straffar och någon måste sätta den, men jag klagar inte på att det var jag, säger Forsberg som sedan passade på att hylla Oliver Ekman Larsson, som precis för ett år sedan gjorde mål i straffläggningen:

– Ja, världsklass. Jag vet inte vad man ska säga om Ekman Larsson. Världsklass. Vilken spelare. Fantastisk, säger Forsberg. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: