Hockeyallsvenskan

Joakim Hillding börjar om: ”Det är jag som ska leda laget”

Ska hitta tillbaka i hockeyallsvenskan och Oskarshamn

Av: 

Simon Norberg

Joakim Hillding spelade tidigare i Luleå

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

HOCKEY

Efter att för fem säsonger sedan ha varit en uppburen stjärnspelare i Färjestad har utvecklingen gått åt fel håll för Joakim Hillding.

Efter att han avslutade fjolårssäsongen redan i januari börjar nu 30-åringen om i hockeyallsvenskan för att försöka hitta tillbaka.

– Ska det hända något är det jag som ska leda laget, säger han.

Säsongen 2013–2014 öste Joakim Hillding in poäng i SHL och karriären stod i zenit. Centern gjorde 41 poäng på 55 matcher och hockeylivet lekte.

Sedan dess har det gått tyngre, rent poängmässigt.

Sedan 2015 har han hunnit representera Växjö, Luleå och Lukko från den finländska högstaligan. Ingenstans har 30-åringen fått till det rent poängmässigt.

– Den säsongen jag gjorde 41 poäng studsade allt rätt, allt gick in. Nu har det gått emot och det sätter sig i skallen till slut. Det är svårt att hitta EN orsak. Men det är en lagsport och det är inte bara jag som är på isen. Man är beroende av andra spelare också, säger han.

Blev pappa i januari

Lukko lämnade han redan i januari i år och bestämde sig där och då för att avsluta säsongen i förtid.

– Det fungerade helt enkelt inte där, men jag har lagt det bakom mig nu. Vi fick barn i slutet på januari och det var med i beslutet när jag lämnade. Då kände jag att vi tar en paus och laddar batterierna och får en rejäl sommarträning där jag kan fokusera både på det fysiska och mentala. Jag är helnöjd med mitt beslut och hade inte velat missa morgnarna med min nyfödda son. Man får ett annat perspektiv på saker och ting. Nu har jag kunnat släppa hockeyn ett tag och fått tänka på annat, så jäkla skönt, berättar han.

Vad har du försökt göra för att hitta tillbaka till säsongen 13–14?

– Ja, vad har jag inte gjort.. Jag har testat allt och lite till. Tränat hårdare, tränat mer – fysiskt och mentalt – och ändrat kosten. Det går ibland inte att hitta en grej som gör att det vänder. Det kan handla om tillfälligheter och att man hittar stämmet i bland. Det kan vara ett mål som vänder en hel säsong.

Hillding menar också att allt inte handlar om poäng och att han rent spelmässigt har känt sig bra hela tiden.

– Jag tycker jag spelat en bra hockey, rent poängmässigt har det inte synts. Men jag är ändå nöjd, jag har utvecklat mitt spel och blivit en bättre spelare. Jag är inte besviken över de säsongerna. Jag har lärt mig så otroligt mycket.

Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO

”Jag ska leda laget”

När hockeyallsvenskan nu drar igång i dag kommer Joakim Hillding vara en av ligans mest profilerade spelare.

I somras skrev han nämligen på för IK Oskarhamn och under fredagen kommer Södertälje på besök till staden.

Hur ser du på årets upplaga av Oskarhamn?

– Det ska bli riktigt kul. Jag tycker vi har ett bra gäng. Många unga på uppgång som ser riktigt lovande ut. Vi har en skön mix och några äldre som varit med ett tag och fått lite rutin. Det ska bli riktigt kul att komma igång med riktiga matcher.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

– Personligt har jag inte satt några mål med poäng eller så. Jag är tänkt att vara en ledande spelare och för mig handlar det inte om poäng bara. Jag ska vara en ledare på och utanför isen och gå i bräschen och ta tag i det hela. Det är mest det som är mitt mål att ta tag i taktpinnen. Ska det hända något är det jag som ska leda laget. Det är en utmaning för mig också att kunna vara den stöttepelaren.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stort publikintresse för premiären i Hockeyallsvenskan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan

Joakim Hillding

IK Oskarshamn