NHL

– Jag tar definitivt hem bucklan till Russnäs...

HOCKEY

I natt kan Niklas Hjalmarsson vinna Stanley Cup

PHILADELPHIA. I natt kan Niklas Hjalmarsson bli den 27:e svensken i historien som får lyfta Stanley Cup-bucklan.

Så man undrar ju – vem är den i det närmaste okände smålänningen i Chicago Blackhawks?

Vi ställde några frågor och fick bland annat veta att han gillar gröt, håller på Djurgården (!) och att hans mest hängivna fans mjölkar kor efter finalmatcherna.

NUMMER 4 blir nummer 27? I natt kan Niklas Hjalmarsson bli den 27:e svensken att vinna Stanley Cup. Chicago möter Philadelphia på bortais och leder finalen med 3–2 i matcher.
NUMMER 4 blir nummer 27? I natt kan Niklas Hjalmarsson bli den 27:e svensken att vinna Stanley Cup. Chicago möter Philadelphia på bortais och leder finalen med 3–2 i matcher.

Du kommer från Russnäs utanför Eksjö på småländska höglandet, vad är det för ställe?

– Det är en himla mysig by, med bra sammanhållning. Alla känner alla. Nu under slutspelet samlas de flesta och ser matcherna ihop, mitt i natten. Sedan får en del gå och mjölka korna direkt efteråt. Dom är nog tröttare än vad jag är just nu, he he.

Du stack till Nordamerika i väldigt unga år, var inte det nervöst?

– Visserligen flyttade jag hemifrån redan när jag skulle börja gymnasiet i Jönköping, så det var inget nytt på det sättet. Men visst, att flytta till ett helt nytt land med ett helt nytt språk när man är nitton, det är lite skrämmande. Jag såg det dock som ett härligt äventyr och hade tidigt bestämt mig för att ge hundratio procent under de tre första åren. Det skulle inte bli något halvhjärtat. Och hittills har det ju funkar bra.

Så att du inte spelade ytterligare nåt år i Elitserien är inget du ångrar?

– Nej, men första året var tufft. Jag åkte över skadad och missade campen och samtidigt hade vi ett fruktansvärt bra lag i farmarligan då, nästan hälften av killarna i det här finallaget var där. Så jag fick börja som femte-sjätte-back i farmarlaget och då tänkte man ju att det här blir tufft. Men jag har slitit otroligt hårt och nu är jag ju verkligen i finrummet, det känns otroligt bra.

Vad äter du till frukost?

– Gröt och mackor. En rejäl frukost, det är vad jag är uppvuxen med.

När man träffar dig så här ger du ett påfallande socialt och verbalt intryck. Tycker du den beskrivningen stämmer på dig?

– Mja, när man är en och en pratar jag kanske en del, men inte i en större grupp, som ett lag. Då är jag mer typen som sitter och lyssnar. I synnerhet i det här laget, där det finns väldigt gott om pratglada, ha ha.

Öster, är inte det bara ett väderstreck?

– Det är det ju också, men framförallt är det ett fotbollslag. Fast jag håller på Djurgården. Det är brorsan som dunkat i mig, han är stenhård djurgårdare. Det blev svårt för honom när jag flyttade till HV och vi mötte Djurgården. Han tyckte definitivt att det var skönt att jag flyttade hit...

Apropå Djurgården har du tidigare nämnt Niklas Kronwall. Han är en förebild?

– Ja, jag identifierar mig lite med honom. Jag gillar hans spelstil och hans skridskoåkning och att han är så positionssäker. Sedan är väl han mer offensiv, men det är något jag ska försöka jobba på.

Han smäller på rätt duktigt också...

– Exakt. Det händer det att jag gör också, men det kunde ske lite oftare. Man är väl lite rädd för att gå bort sig emellanåt, missar man ser det inte så bra ut.

Jag har noterat att det under värmningarna i United Center är unga damer som håller upp Hjalmarsson-skyltar mot plexiglaset. Men det har de inget för va?

– Ha ha, nej. Jag har tjej. Elina Casell heter hon. Det är min tjej det.

Vad gör hon?

– Det här året har hon pluggat och utbildat sig till make up-artist. Vi får se vad det leder till nästa år.

Ni är ungefär lika gamla, hänger du mycket med superstjärnorna Kane och Toews?

– Toews är en av de jag umgås mest med runt hockeyn. Det är en jäkligt trevlig kille, väldigt down to earth. Men utanför hockeyn är jag mest med tjejen.

Vilka av de övriga NHL-svenskarna känner du bäst?

– Det måste väl vara någon av 87:orna...”Bengan” (Patric Hörnqvist) får jag nog säga.

Senast lästa bok?

– Wow...det var nog i femman. ”Mellan eld och eld”. Ha ha. Jag är mer en filmperson.

Var tar du bucklan om ni vinner nu då?

– Eftersom ”Frasse” tog den till Vetlanda häromåret måste jag ju förstås först ta den till Eksjö. Men sedan blir det definitivt hem till Russnäs.

Var spelar du nästa säsong?

– Förhoppningsvis blir jag kvar, jag trivs fruktansvärt bra i Chicago och har blivit väldigt väl omhändertagen. Nu är det ju lite krångligt med lönetaket, men det är upp till min agent att lösa de sakerna.

En klassisk Aftonbladet-fråga: Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det är stort och det är silvrigt och det är en buckla...

ANNONS

Djurgården möter Hammarby i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

NHL

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL