Därför fick Andreas Jämtin matchstraff

HOCKEY

Domarna talar ut om beslutet att skicka HV-spelaren av isen

LEKSAND. Andreas Jämtin var rasande och Kevin Kapstad anklagades för filmning.

För Sportbladet berättar nu domare Mikael Sjöqvist hur han ser på den kontroversiella situationen.

– Jag tar en femma plus game alla dagar i veckan där, säger han.

Foto: SCANPIX

Det var i mitten av andraperioden som mötet mellan Leksand och HV71 fick en plötslig vändning.

HV 71:s Andreas Jämtin tacklade Kevin Kapstad som blev liggande ner på isen under en lång tid. Domarduon Mikael Sjöqvist och Jozef Kubas väljer att ge 5+20 minuter game misconduct till HV-spelaren, medan Kapstad är tillbaka i spel kort efter smällen.

HV 71:s lagkapten David Petrasek menar att han Leksandsbacken lurar domaren medvetet. Kort efter matchen träffade Sportbladet domaren Mikael Sjöqvist som får ge sin syn på den omtalade händelsen.

"Kommer upp högt med armbågen"

– Det som händer där ute är att Jämtin försöker tackla och kommer upp lite högt med armbågen. Vi kan inte avgöra där om den går direkt på huvudet eller touchar via axeln så ett matchstraff kommer det inte bli, utan det stannar på fem minuter plus game misconduct.

Vad är det som gör att ni väljer game misconduct?

– Det är den känslan vi har på isen när vi står där ute. Rutinerna vi har när det blir en större händelse, oavsett om det är matchstraff eller game är så att vi alltid tar en femma plus game och sen kontrollerar vi på dvd:n.

– Därute är det ganska uppenbart att det är en armbåge som tar i huvudet på Kapstad. Det är de grejerna vi vill ha bort och då måste vi ta en femma plus game.

Kevin ligger kvar länge på isen, påverkar det ert beslut?

– Absolut inte. Vi har möjlighet att titta på de här bitarna på jumbotronen när det handlar om större straff, vilket vi också gör, och vi tycker att det är en femma plus game, vi pratar aldrig om ett matchstraff.

Aldrig om en tvåa heller?

– Nej vi pratar aldrig om en tvåa heller.

Så tolkar många det faktum att Andreas först sitter i utvisningsbåset?

– Det är också en rutin som vi har, vi vill undvika slagsmål och så. Det är en säkerhetsåtgärd från vår sida.

Är du förvånad att Kapstad är ute och testar spel redan i bytet efteråt?

– Förvånad och förvånad, alla vet att man kan komma tillbaka efter en tackling, uppenbarligen fick han ett godkännande av läkaren och det var väl käken han kollade. Sen att han spelar lägger jag ingen värdering i.

"Hade ett jättebra samtal"

David Petrasek menar att ni sagt åt Kapstad att inte spela direkt efteråt, han upplever att ni känner er lurade av hans agerande, stämmer det?

– Personligen tycker jag att han kommer ut och visar att han ska spela, sen har jag och Andreas (Appelgren) ett jättebra samtal sinsemellan vid båset där jag tycker att för hans egen del att han ska vara fit for fight innan han spelar, jag säger att det är bättre att han kommer tillbaka i tredje när han är säker därute. Det är mitt ansvar att se till att det är hundra med honom.

Ni är inte lurade av Kevins agerande på något sätt?

– Nej, vi ser vad som händer. Det är en armbågstackling som tar högt upp på Kapstad. Lurad är helt fel ord, jag tar en femma plus game alla dagar i veckan där.

Ni ändrar inte beslutet för att han blir liggande därute?

– Nej, absolut inte.   

ARTIKELN HANDLAR OM