Regelverket stoppar Wennberg från NHL

HOCKEY

Förbundskaptenen om Wennberg: ”Är en härförare på isen”

Foto: KLEV FRAM Alexander Wennberg (till vänster) stal showen mot Finland.

MALMÖ. Det var Junior­kronornas superkedja som skulle sänka Finland.

Men Alexander Wennberg gick in och stal showen.

– Han är en riktig här­förare på isen, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Foto: Rikard Grönborg.

Elias Lindholm gjorde sin första match i junior-VM och parades omedelbart ihop med Sveriges andra NHL-spelare, Filip Forsberg och Leksands Jacob de la Rose.

Men ”NHL-kedjan” fick stå i bakgrunden för Frölundakedjans uppvisning.

Wennberg och kedjekamraterna Andreas Johnson och Sebastian Collberg var på ett härligt spelhumör och Wennberg var isens stora gigant.

Drömmål

– Jag har en fantastisk kemi med Johnson och Coll­berg. Skönt att vi hittar varandra så bra och dessutom får utdelning på våra chans­er, säger Wennberg.

Trion var inne vid det första målet och pucken gick som på ett snöre mellan samtliga fem spelare innan just Alexander Wennberg kunde avsluta i öppet mål.

– Fantastiskt. Hela spelet där och Wallmark som serverar mig öppet mål. Det är bara att tacka och ta emot när man får ett sånt läge. Ett sjukt snyggt mål måste man ändå säga, säger Wennberg.

Men det var bara början på Wennberg-show. Frölundaforwarden låg bakom 2–1-målet och punkterade sedan matchen genom att göra 4–2 sju minuter in i den tredje perioden.

– Klart att när du gör poäng så växer du hela tiden. Även om det inte blir mål så hittar vi varandra på isen. Det vill vi bygga vidare i matcherna som kommer framöver, säger Wennberg.

En som hyllade Wennberg var förbundskapten Rikard Grönborg:

– En härförare på isen. I båda de här matcherna har han tagit tag taktpinnen när det har behövts. Hela den kedjan var riktigt bra i dag.

Får vänta på NHL-spel

Columbus har draftat Alexander Wennberg och klubbens general manager Jarmo Kekäläinen säger till SVT att de vill skriva kontrakt med sitt draftval till nästa säsong. Och upp­gifter figurerade även om att Columbus ville ha över Wennberg redan den här säsongen.

Så blir det inte:

– Nej, i det nya avtalet finns tre övergångsdatum den 15:e i juni, juli och augusti. Sedan är det stopp. Enda möjligheten är om Frölunda upplöser kontraktet och det tror jag inte de är intresserat av. Det är dessutom att gå runt det regelverk vi kommit överens om med NHL, säger förbundets vice ordförande Peter Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM