Doldisen Montreals hjälte på övertid

Dale Weise har precis avgjort första slutspelsmatchen mot Tampa Bay.
Dale Weise har precis avgjort första slutspelsmatchen mot Tampa Bay.

NEW YORK. En riktig doldis blev hjälte för klassiska Montreal när Stanley Cup-slutspelet brakade igång i natt.

När mindre än två minuter återstod av första övertidsperioden i öppningsdramat mot Tampa dunkade Dale Weise in sudden death-pucken.

– Jag kan inte ens minnas senast jag gjorde ett övertidsmål så det känns förstås bra, säger han efter 5-4-segern.

Stanley Cup-slutspelet började med en riktig thriller mellan Tampa Bay Lightning och Montreal Canadiens.

Inget av lagen spelade direkt enligt coachernas instruktioner, de individuella misstagen var många och den allmänna virrigheten tidvis stor, men ingen som tittade hade tråkigt.

När signalen gick stod det 4-4, efter bland annat två mål av skyttekungen Steven Stamkos och ett i numerärt underläge av Brian Gionta.

Därmed blev det alltså övertid.

”Bara att skjuta”

Den hann pågå i drygt arton minuter innan Dale Weise, hårdjobbande ”grinder” i Montreals fjärdekedja, plötsligt fick pucken helt solo framför Anders Lindbäck och dunkade in den matchavgörande 5-4-pucken.

– Jag blev själv förvånad över att jag var så ren, men det var bara att skjuta. Inte ens jag missar från det avståndet, säger han med ett flin till Canadiens hemsida efteråt.

– Givetvis kändes det bra. Jag kan inte ens minnas när jag senast gjorde ett övertidsmål. Ska man vinna såna här serier gäller det dock att alla formationer bidrar, det är det jag är mest nöjd med.

Mest speltid för Hedman

Anders Lindbäck fick alltså, i skadade Ben Bishops frånvaro, ta sig an den svåra uppgiften att leda Lightning in i årets slutspel, svarade utan att glänsa för en hygglig insats och stoppade 39 av sammanlagt 44 skott.

Victor Hedman, å sin sida, var en av de mest tongivande i hemmalaget och fick mest istid av alla – sammanlagt 30 minuter.

Douglas Murray spelade inte för Montreal, men då matchen var påfallande grinig och fysisk lär han vara aktuell för match nummer två natten till lördag.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN