Efter tacklingen – tvingas lägga av

Av: Daniel Hultqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK-forwarden: ”Jävligt tråkigt”

AIK-forwarden Fredric Anderberg, 19, tacklades svårt i SHL-debuten mot Luleå.

Efter flera månaders kamp att komma tillbaka till hockeyn tvingas talangen ge upp.

– Jävligt tråkigt. Hockeyn har varit en stor del av ens liv, säger han till Sportbladet.

Foto: PIC-AGENCY

Det var i Fredric Anderbergs SHL-debut mot Luleå 4 oktober på Hovet som han tacklades bryskt av Luleås Anton Hedman.

Hedman fick matchstraff, stängdes senare av i fem matcher medan Anderberg tvingades lämna isen med en hjärnskakning och en käkfraktur.

Smällen har hållit honom borta hela säsongen.

– Självklart lägger jag viss skuld på honom (Hedman). Hade jag varit beredd på tacklingen kunde jag mota den, nu hann jag inte ens spänna kroppen och därför blev fallet så stort. Hockey är en tuff sport och jag har fått tacklingar förut men den drabbade illa, säger Anderberg.

Smällen skulle visa sig förfölja honom i flera månader.

– Han gick på Hovet i går (mot Örebro) men när de skrek vid mål tvingades han lämna läktaren, berättar agenten Christian Sjögren.

Huvudvärk och minnesförlust

Enligt agenten har Fredric Anderberg, sedan tacklingen mot huvudet, lidit av bland annat huvudvärk och minnesförlust.

– Det är vanliga symptom, det tragiska är att han bara är 19 år och nu är hans karriär över. Det är tragiskt, fortsätter Sjögren.

Enligt honom lämnade Anderberg under onsdagen sitt definitiva besked att han lägger av.

När Sportbladet pratar med agenten hade AIK-forwarden ännu inte hunnit berätta det för sportchefen Daniel Rudslätt och tränaren Rickard Franzén.

– Fredric kommer ringa dem och berätta, säger Christian Sjögren och fortsätter:

– Han har försökt bli bättre sen oktober och följt den hjärntrappan som man ska. Men vi ligger efter en del jämfört med Nordamerika. Där finns det mer forskning och rekommendationer än vad vi kan göra här i Sverige, säger Sjögren som samtidigt är skarpt kritisk varför inte problematiken med hjärnskakningar tas på större allvar och lyfts fram mer.

”Måste belysas”

– Fredric har tyvärr varit förföljd av skador i sin karriär och detta är det definitiva. Det spelar ingen roll om man heter Sanny Lindström eller Fredric och är 19 år. Det måste belysas på en allvarligare nivå. När man pratar med hockeyfolk och tränare på juniornivå talas det väldigt mycket om fart, fart och fart men inget om spelsinne och hur man lugnar ner spelet.

– Vi måste belysa i svensk hockey vad vi är bra på och vad som gjort att vi lyckats så bra i bland annat junior-VM. Vi är på en farlig väg om vi bara pratar om fart, fart och fart.
Hur mår Fredric nu?

– Han har problem att umgås med kompisar och kan knappt gå utomhus tio minuter innan han tvingas vända hem igen. Han har legat i pojkrummet i höstmörkret.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN