Stor show – efter värdelösa starten

Var nära tårar – avgjorde med hattrick

avAndreas Käck

Patrik Laines hemkomst till Finland började som en mardröm.

I kväll förvandlades den till en dröm.

Stjärnan klev fram – med ett hattrick.

– Det känns väldigt speciellt, säger han efter showen.

NHL brukar lägga ett antal matcher per säsong i Europa.

På torsdagen hade turen kommit till den finländska huvudstaden Helsingfors, som bjöds på ett stekhett möte mellan Winnipeg Jets och Florida Panthers – och deras respektive finländska superstjärnor Patrik Laine och Alexander Barkov.

Men Laine fick en trist start på sin hemkomst.

Direkt efter att ha klivit av planet från Winnipeg började hans lagkamrater rätt och slätt såga stjärnans fosterland.

– Jag var tvungen att försvara Finland. Det här stället skälldes ut totalt när vi landade. Jag vill inte avslöja vad (som sades), men jag fick nästan en tår i ögat, sa Laine i måndags.

Mäktig uppvisning

Ja, vistelsen i Finland må ha börjat dåligt. Men i kväll blev allting så mycket bättre för den 20-årige skarpskytten. Han klev nämligen fram som den store hjälten och avgjorde matchen – med ett hattrick.

– Jag hoppades bara att vi skulle vinna matchen. Det känns förstås väldigt speciellt att det blev så här, säger han i Viasat.

De två första målen tillkom på typiskt Laine-manér, i powerplay från den vänstra tekningscirkeln. Det tredje kom i öppen kasse.

Det var ”proppen ur” för målkungen, som fram till i kväll bara hade gjort tre mål på tolv matcher och som hade gått poänglös i fem raka matcher.

”Rankar den högt”

Detta var Laines femte hattrick i karriären. Efteråt fick han stående ovationer av publiken.

– Den här kvällen rankar jag ganska högt… Det är underbart att vara hemma och det känns fantastiskt för egen del att få utdelning. Ja, just nu är jag glad, säger Laine.

Winnipeg vann matchen med 4–2.

I morgon, fredag, möts lagen igen i Hartwall Arena.

Foto: TT
ARTIKELN HANDLAR OM