SDHL Svenska damhockeyligan

16-åringen som spelar med killar gör debut i Damkronorna

Av: 

Simon Norberg

Lina Ljungblom
Lina Ljungblom

HOCKEY

Att svenska mästaren Luleå har sju representanter i Ylva Martinsens första landslagstrupp är inte speciellt uppseendeväckande.

Istället är Skövde IK:s Lina Ljungblom, 16, den stora knallen.

– Det är mina första landskamper på seniornivå, så jag vill inte vara nervös utan kunna spela mitt spel, säger hon till Sportbladet.

Damkronornas nya förbundskapten Ylva Martinsen, 42, har tagit ut sin första landslagstrupp som i helgen ska spela fyrnationsturnering i tjeckiska Hodonin.

Noterbart är att 42-åringen väljer bort spelare som Erica Udén Johansson, Rebecca Stenberg och Sabina Küller, alla en del av Leif Boorks OS-trupp från Pyeongchang.

Istället har hon berett plats åt hela sju spelare från regerande svenska mästarna Luleå (Sara Grahn, Maria Omberg, Johanna Fällman, Ebba Berglund, Nathalie Ferno, Melinda Olsson och Emma Nordin).

Känner Martinsen sedan tidigare

Men den största knallen är 16-åriga Lina Ljungblom. I en trupp med en snittålder på 23 år är centern yngst med marginal.

Ljungblom imponerade så pass mycket på förlägret på Bosön och Uppsala, som landslaget haft de senaste dagarna, att Ylva Martinsen valde att plocka med henne när förbundskaptenen bantade truppen från 36 spelare till 22.

– Jag blev jätteglad givetvis. Den lilla klumpen i magen som jag haft släppte, säger Ljungblom när Sportbladet når henne.

Ljungblom och förbundskaptenen känner varandra väl sedan tidigare. Martinsen var ansvarig för U18-laget som i vintras tog JVM-silver.

– Det tycker jag faktiskt känns jättebra. Vi har lärt känna varandra bra och det känns jättetryggt.

Spelar med killar

Något som sticker ut med landslagsdebutanten är att hon har valt bort SDHL och hockeygymnasium för att istället spela med Skövde IK:s J18-killar.

– Jag tror att den hockeyn killarna spelar har passat mig bättre. Man får lära sig att använda kroppen mer. Människorna i Skövde har stöttat mig och hjälpt mig på vägen och jag har tränare och killar som hjälpt mig. Att bo hemma gör också att jag slipper tänka på annat.

Hur länge vill du stanna kvar och spela hockey med killar?

– Vill gärna vara kvar med killarna så länge som jag kan. Jag kan spela J18 nu i år och ett år på gymnasiet. Sedan när jag blir J20 spelare får vi se om jag får spela där. Får jag det så kommer jag göra det. Jag tror man utvecklas mer om man tränar med killarna.

Damkronorna spelar sin första match under torsdagen och möter i turordning Finland, Ryssland och Tjeckien.

– Vill göra det så bra som möjligt. Det är mina första landskamper på seniornivå, så jag vill inte vara nervös utan kunna spela mitt spel. Sedan hoppas jag vi vinner matcherna.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Damkronornas stjärnor tvekar om framtiden

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SDHL Svenska damhockeyligan

Damkronorna